Ljuto!
Moderator: Dybuk
Ljuto!
Volite li ijuto, kolko skovila pre nego što krene para iz ušiju?
Šalim se, skovile (mernu jedinicu ljutine) nikad nisam proveravala, ali eto recimo naša obična papričica je oko 300. Tabasko sos od 2500 do 5000 skovila. Meni je on malo neprijatan.
Da čujem koje ljuto, uz šta jedete, treba li leba da gasi, itd.
Šalim se, skovile (mernu jedinicu ljutine) nikad nisam proveravala, ali eto recimo naša obična papričica je oko 300. Tabasko sos od 2500 do 5000 skovila. Meni je on malo neprijatan.
Da čujem koje ljuto, uz šta jedete, treba li leba da gasi, itd.
I live in the weak and the wounded, Doc
Ljuto!
Malo podižem granicu u poslednje vreme.
Jeste li znali da je ljuto adiktivno?
Sad sam jela neku kinesku hranu i dodavala ljuti sos, iako je jelo već bilo ljuto.
Može od rezistencije na ljuto i da se zaradi, ima takmičenja i kod nas...
Ipak najviše volim da jedem ljuto uz meso, naravno.
Jeste li znali da je ljuto adiktivno?
Sad sam jela neku kinesku hranu i dodavala ljuti sos, iako je jelo već bilo ljuto.
Može od rezistencije na ljuto i da se zaradi, ima takmičenja i kod nas...
Ipak najviše volim da jedem ljuto uz meso, naravno.
I live in the weak and the wounded, Doc
Re: Ljuto!
Ja kao Truman, umereno srednje. Recimo kad jedem džank fud, stavim samo tucanu i vegetu, a volim i one ljute papričice ali kisele, iz tegle, što nisu mnogo ljute. Svakako nisam od onih što grizu ljute paprike k'o jabuke.
Cold silence has ... a tendency to
atrophy any ... sense of compassion
...between supposed lovers
...between supposed brothers
atrophy any ... sense of compassion
...between supposed lovers
...between supposed brothers
-
- Posts: 3486
- Joined: Sat Sep 09, 2017 12:47 pm
Ljuto!
kulen i paprikaši
džankfud samo senfare najgore
džankfud samo senfare najgore
- Borat Odorović
- Posts: 442
- Joined: Tue Apr 20, 2021 3:00 pm
Ljuto!
Sad ima, godinama ih gajAm na terasi jer one najbolje teško naći za kupovinu. Ove godine od ljutih gajim Zapotec jalapeno i Rocoto, od ekstremno ljutih Scotch bonnet chocolate i Madame Jeanette. Iz lord hev mersi kategorije Trinidad scorpion i 7 pot lava chocolate, ove ko nije probo ne zna šta je the ljuto.
Biće ovo dugo toplo leto, još ako mi stigne seme za Apocalypse pepper...
Kad god sam mogao da sedim, nisam stajao!
- Borat Odorović
- Posts: 442
- Joined: Tue Apr 20, 2021 3:00 pm
- Borat Odorović
- Posts: 442
- Joined: Tue Apr 20, 2021 3:00 pm
Ljuto!
Znam nekoliko njih koji se deklarišu da ne vole ljuto pa se oduševili nekim od ovih. Bez zezanja.
Ako budeš u prilici probaj Fatalii, ova dugačka žuta na donjoj sliKi, blag voćni ukus i polako diže temperaturu. Savetujem malo opreza za prvi put, polako diže temperaturu al je daleko diže.
Ova levo od Fatalii je Jamaican hot chocolate (cene je na po miliona skovila), jest preko duplo ljuća al i pet puta ukusnija. Ima neki šmek ko da je dimljena, mislim da je izmišljena za uz neki roštilj. Kad se te dve uspešno savladaju, onda može da se krene na ozbiljno otrovnije. Naravno, ideja je da se uživa u ukusu, ne da se testiraju krajnje granice. Samo pogodi dozu i nema zime, mora dobro da protrese al ne da izuje iz cipela.
Ako ostaješ pri medium hot standardu, probaj da nabaviš Chipotle flakes, sušeni i dimljeni Jalapeno, skoro svako može da podnese tu ljutinu a ukus je out of this world!
Ako budeš u prilici probaj Fatalii, ova dugačka žuta na donjoj sliKi, blag voćni ukus i polako diže temperaturu. Savetujem malo opreza za prvi put, polako diže temperaturu al je daleko diže.
Ova levo od Fatalii je Jamaican hot chocolate (cene je na po miliona skovila), jest preko duplo ljuća al i pet puta ukusnija. Ima neki šmek ko da je dimljena, mislim da je izmišljena za uz neki roštilj. Kad se te dve uspešno savladaju, onda može da se krene na ozbiljno otrovnije. Naravno, ideja je da se uživa u ukusu, ne da se testiraju krajnje granice. Samo pogodi dozu i nema zime, mora dobro da protrese al ne da izuje iz cipela.
Ako ostaješ pri medium hot standardu, probaj da nabaviš Chipotle flakes, sušeni i dimljeni Jalapeno, skoro svako može da podnese tu ljutinu a ukus je out of this world!
Kad god sam mogao da sedim, nisam stajao!
- Borat Odorović
- Posts: 442
- Joined: Tue Apr 20, 2021 3:00 pm
Ljuto!
Stigle mi prve ovogodišnje 7 pot lava, izgled im definitivno pravda svijetlo ime, samo treba imati u vidu da su otrovnije no što izgledaju. I po ukusu i po ljutini su kategorija iznad poznatijih Scorpion, Carolina reaper, Douglah...
Vide:
Vide:
Kad god sam mogao da sedim, nisam stajao!
- Borat Odorović
- Posts: 442
- Joined: Tue Apr 20, 2021 3:00 pm
Ljuto!
Probaj onda ovaj zli sos koji trošim godinama, samo prilagodi sebi jačinu, ovako bi trebalo da izgleda u finišu:
Sastojčenje za sos: do po kile otrovnica (ranije to uglavnom bili Skorpionsi, Habanere u raznim bojama i 7 pot Jonah. Ove godine idu 7 pot lava, Scotch bonnet chocolate i Madame Jeanette), 1kg obične crvene ajvaruše i 1kg halapenjosa, 2kg paradajza (ja najvolEm neki od onih paprika paradajza i Čiroki, treba gađati neku dobru sortu po svom ukusu), nekoliko glavica crnog luka (pljosnati, oni loptasti su govna!), glavica belog, 0.05 skivija (neki single malt, nikako one blended gluposti). U manjim količinama i/ili odokativno: so, mleveni biber, cimet, list celera, koren celera i đumbira. Ove godine ću ubacim u igru tamarilo i tečni dim.
Na sve to još 5-6 papričica, u ovom slučaju će to biti Scotch, i manja glavica crnog luka se nasecka sitno za drugu turu kuvanja, posle pasiranja.
Još sam u poteri za savršenim receptom, sa sastojcima se još uvek zezam, a način spremanja je uvek isti. Da ne zaboravim, nikad ne dodajem sirće i šećer, što je kao obavezno iz svih standardnih recepata.
'vako to ide. Šibne se u lonac, prethodno iseckani: paradajz, celer, luk, ajvaruše, halapenje. Ako se npr barata sa habanerama, i to ide oma. Stavi se na jaku vatru i prvih desetak minuta se meša da ne zagori. Kad počne lagano da vri, vatra se smanji na pola, ubace se ove superljute, promeša još jedared i ostavi se još desetak minuta. Ohladi se, pa sve to u pasirku, pa nazad u lonac na laganu vatru. Odma se doda supena kašika soli, kesica mlevenog bibera i malo cimeta. Ranije to nisam praktikovao, al poslednje dve godine ide pod obavezno, sitno se nasecka nekoliko otrovnica, glavica crnog luka, dva čena belog i šibne se u lonac. Vide se komadići na sliKi, mnogo je jaka fora, preporučujem. Što se druge ture kuvanja tiče, vizuelno se proceni kad je dovoljno gusto pa se smakne s vatre. Pakovati ga u što manje teglice, flašice nisu zgodne za ovo.
To što ne stavljam sirće, a ubacujem crni luk (većina to ne radi), znači da je rok trajanja kratak. Al ima fora i zato, kad se sos sipa u teglice, prelije se tankim slojem ulja, najbolje grožđanim ili maslinovim (ako to nema pri ruci i obično ulje radi poso). Štos mene tiče, ukus opravdava svu ovu zajebanciju.
Ima nekoliko bitnih detalja ako se radi sa superljutim otrovnicama:
Poželjno je da se kuva napolju. Ako to nije izvodljivo, otvoriti prozore i obavezno uključiti aspirator. Valja se.
Prilikom kuvanja, kad se diže poklopac, to obavezno od sebe tako da poklopac bude između glave i lonca. Ko popase ta isparenja koja grunu iz lonca, znaće zašto je to bitno.
Prilikom pasiranja, nekima će trebati maska (kome nije mrska maska u ova kovidna vremena). Al je pod obavezno imati neku zaštitu za oči, ja tu lekciju savlado na onaj teži način, dobio sam štrc direkt u oko. Malo je reći - bilo je strašno.
Prilikom seckanja, a važi to i za bilo koje ljute, ne dirati prstima unutrašnjost papričica i obavezno oprati ruke posle. Više puta, mlakom vodom.
Prijatno!
Sastojčenje za sos: do po kile otrovnica (ranije to uglavnom bili Skorpionsi, Habanere u raznim bojama i 7 pot Jonah. Ove godine idu 7 pot lava, Scotch bonnet chocolate i Madame Jeanette), 1kg obične crvene ajvaruše i 1kg halapenjosa, 2kg paradajza (ja najvolEm neki od onih paprika paradajza i Čiroki, treba gađati neku dobru sortu po svom ukusu), nekoliko glavica crnog luka (pljosnati, oni loptasti su govna!), glavica belog, 0.05 skivija (neki single malt, nikako one blended gluposti). U manjim količinama i/ili odokativno: so, mleveni biber, cimet, list celera, koren celera i đumbira. Ove godine ću ubacim u igru tamarilo i tečni dim.
Na sve to još 5-6 papričica, u ovom slučaju će to biti Scotch, i manja glavica crnog luka se nasecka sitno za drugu turu kuvanja, posle pasiranja.
Još sam u poteri za savršenim receptom, sa sastojcima se još uvek zezam, a način spremanja je uvek isti. Da ne zaboravim, nikad ne dodajem sirće i šećer, što je kao obavezno iz svih standardnih recepata.
'vako to ide. Šibne se u lonac, prethodno iseckani: paradajz, celer, luk, ajvaruše, halapenje. Ako se npr barata sa habanerama, i to ide oma. Stavi se na jaku vatru i prvih desetak minuta se meša da ne zagori. Kad počne lagano da vri, vatra se smanji na pola, ubace se ove superljute, promeša još jedared i ostavi se još desetak minuta. Ohladi se, pa sve to u pasirku, pa nazad u lonac na laganu vatru. Odma se doda supena kašika soli, kesica mlevenog bibera i malo cimeta. Ranije to nisam praktikovao, al poslednje dve godine ide pod obavezno, sitno se nasecka nekoliko otrovnica, glavica crnog luka, dva čena belog i šibne se u lonac. Vide se komadići na sliKi, mnogo je jaka fora, preporučujem. Što se druge ture kuvanja tiče, vizuelno se proceni kad je dovoljno gusto pa se smakne s vatre. Pakovati ga u što manje teglice, flašice nisu zgodne za ovo.
To što ne stavljam sirće, a ubacujem crni luk (većina to ne radi), znači da je rok trajanja kratak. Al ima fora i zato, kad se sos sipa u teglice, prelije se tankim slojem ulja, najbolje grožđanim ili maslinovim (ako to nema pri ruci i obično ulje radi poso). Štos mene tiče, ukus opravdava svu ovu zajebanciju.
Ima nekoliko bitnih detalja ako se radi sa superljutim otrovnicama:
Poželjno je da se kuva napolju. Ako to nije izvodljivo, otvoriti prozore i obavezno uključiti aspirator. Valja se.
Prilikom kuvanja, kad se diže poklopac, to obavezno od sebe tako da poklopac bude između glave i lonca. Ko popase ta isparenja koja grunu iz lonca, znaće zašto je to bitno.
Prilikom pasiranja, nekima će trebati maska (kome nije mrska maska u ova kovidna vremena). Al je pod obavezno imati neku zaštitu za oči, ja tu lekciju savlado na onaj teži način, dobio sam štrc direkt u oko. Malo je reći - bilo je strašno.
Prilikom seckanja, a važi to i za bilo koje ljute, ne dirati prstima unutrašnjost papričica i obavezno oprati ruke posle. Više puta, mlakom vodom.
Prijatno!
Kad god sam mogao da sedim, nisam stajao!
- Borat Odorović
- Posts: 442
- Joined: Tue Apr 20, 2021 3:00 pm
Ljuto!
Inače, meni je baratanje s lukom kudikamo neprijatnije no s čilijem, pa sam otkrio neke lakše načine za izaći na kraj:
https://www.youtube.com/watch?v=0d3oc24fD-c
Ja to malo drugačije, lagana vaspitna kolko da se razmrda al da se ne raspadne, ubaci se u teglu, zatvori i protrese dobro... Rezultati isti ko u klipu, uz manji nered.
Ovde nema šta da se doda il oduzme:
https://www.youtube.com/watch?v=22ZU0IElntg
Secne se ugrubo pa u neku od onih el seckalica i eto nauke bRez muke
https://www.youtube.com/watch?v=0d3oc24fD-c
Ja to malo drugačije, lagana vaspitna kolko da se razmrda al da se ne raspadne, ubaci se u teglu, zatvori i protrese dobro... Rezultati isti ko u klipu, uz manji nered.
Ovde nema šta da se doda il oduzme:
https://www.youtube.com/watch?v=22ZU0IElntg
Secne se ugrubo pa u neku od onih el seckalica i eto nauke bRez muke
Kad god sam mogao da sedim, nisam stajao!
Ljuto!
I live in the weak and the wounded, Doc
- Borat Odorović
- Posts: 442
- Joined: Tue Apr 20, 2021 3:00 pm
Ljuto!
A nije se slomila ni na pomen namćoraste mačke, rispekt.
Podseti me ovo, drugar i ja pre neku godinu hteli da pravimo superhot soseve i nudimo određenim restoranima. Imali ideju za sličan you tube kanal, priča se između zalogaja, sa po tri gosta iz iste priče npr pisci, muzičari, izdavači, strip autori... gotovo se sve to skockalo kad smo rešili da to odložimo na neodređeno vreme. Kanal bi bio gori, sosovi bi bili bolji i sigurno ne bi bila krilca jer ne volEm.
Podseti me ovo, drugar i ja pre neku godinu hteli da pravimo superhot soseve i nudimo određenim restoranima. Imali ideju za sličan you tube kanal, priča se između zalogaja, sa po tri gosta iz iste priče npr pisci, muzičari, izdavači, strip autori... gotovo se sve to skockalo kad smo rešili da to odložimo na neodređeno vreme. Kanal bi bio gori, sosovi bi bili bolji i sigurno ne bi bila krilca jer ne volEm.
Kad god sam mogao da sedim, nisam stajao!