Reprizirao Alien : covenant pa čisto radi poređenja, da neke stvari razjasnim sam sa sobom, originalni Alien (1979) 4K bluray remaster, uncut, director's cut, i ostale munje, dakle najbolje moguće izdanje, i vizuelno i što se tiče sadržaja.
Elem, Covenant sam prvi put odgledao nekako površno, najviše zbog neslavnog prethodnika Prometeja, koji je bio fejl po svim kriterijumima, pa mu nisam posvetio punu pažnju. Sinoć sam ga na FOX odgledao pažljivo, sa sve commercial brejkovima, i ostao iznenađen kontradiktornostima. Sa jedne strane, imamo odličnu režiju, fotografiju, tempo filma je zadovoljavajuć, nema praznog hoda, uopšteno - ovo je jedan vrlo zanimljiv i dinamičan akcioni-sf-horor. Gluma je mogla biti bolja, karakterizacija sasvim ok, imamo i taj sf momenat sa androidima gde Fasbender dominira (u stvari dominira celim filmom), i sve je to u redu. Nije ništa neviđeno, epohalno, ali vozi. Opet, nije mi jasno da neko može da napiše takav scenario gde skoro ni jedan postupak ili bitna odluka (ljudskih) protagonista nemaju smisla ni logike. Kao da imamo tim sastavljen od klonova Homera Simpsona. To mi je na početku smetalo, ali sam se kasnije pomirio da ovo nije film od kojeg treba očekivati tako nešto. Zato sam i reprizirao Aliena, i bio sam u pravu, ovde toga jednostavno nema. Da ne analiziram sad nešto što je mnogo puta secirano, Alien je fantastičan film, i posle 40 godina funkcioniše perfektno. Zapravo, danas, kada gledamo ovakve poluproizvode, a koji su vrh ponude, njegova vrednost još i raste.
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Cold silence has ... a tendency to
atrophy any ... sense of compassion
...between supposed lovers
...between supposed brothers