Evo nam teme za igrane i animirane filmove o superherojima, kao i za filmove koji su zasnovani na alternativnim stripovima i ne bave se nužno superherojima (ili se bave, ali su to drugačiji heroji od onih na koje su nas navikli megapopularni Marvelovi i DC-evi naslovi). Takođe, ovde može da se priča i o filmovima koji nisu zasnovani na stripu, ali se bave dekonstrukcijom superheroja i pripadajuće "mitologije", recimo, naslovi
Super i
Defendor. Defendor nisam gledao, ali mi se Super dosta svideo, kao i found footage superherojski naslov
Chronicle.
Ovom prilikom prilažem listu koju sam pravio pre godinu-dve, na kojoj su rangirani moji omiljeni filmovi o superherojima:
► Show Spoiler
01 into the spider-verse
02 kick-ass
03 watchmen
04 unbreakable
05 batman returns
06 darkman
07 x-men: first class
08 man of steel
09 chronicle
10 thor: ragnarok
11 suicide squad
12 mask of the phantasm
13 batman begins
U međuvremenu se situacija malo izmenila, na listu bi sigurno upao Captain America: Winter Soldier, a možda i - negde pri dnu - prva dva Avengers filma, dva poslednja Spajdija (Homecoming i Far From Home), i verovatno još ponešto... Od nesuperherojskih stripskih filmova, pomenuo bih odlični Kingsman, kao i filmove Sin City i 300. Volim i Guardians of the Galaxy, ali oni nisu na listi jer nisam siguran da li spadaju u superheroje (nemaju supermoći, i radi se o intergalaktičkim probisvetima čiji posao/misija nije da spašavaju čovečanstvo... mada se, naravno, i oni u to upliću).
Ima i mnogo animiranih filmova, čini mi se da ih DC posebno revnosno proizvodi, ali njih sam slabo ispratio. Na mojoj listi se nalazi malo stariji crtać Batman: Mask of the Phantasm, koji su radili isti ljudi koji stoje iza odlične Batman: The Animated Series, i u kojoj se nalaze meni omiljene verzije Batmana i Jokera..
Ima tu još mnogo potencijalnih tema (recimo, tekuća marvelizacija ponude DC-a, ne računajući famoznog Jokera), ali dosta je ovo za sada. Za kraj, prilažem
link ka mom prošlogodišnjem tekstu o Marvelovim filmovima, koji može da posluži kao uvod u ovaj svet (malo besramne samopromocije, šta sad

).