Šta smo gledali ovih dana?

Moderator: Dybuk

NGboo

Post by NGboo » Sat Aug 20, 2022 3:50 pm

Save Me from Everything a.k.a. Don’t Talk to Strangers - mislim da još uvek nije dostupan na javnim torrent tracker-ima, ali nemojte ni da ga čekate, pošto je ovo jedan od najjadnijih izgovora za (psihološki) horor koji sam gledao u poslednjih nekoliko godina. (3/10, zbog šarmantnog setinga i muzike koja je mnogo bolja nego što film zaslužuje)

Truman

Post by Truman » Sun Aug 21, 2022 6:19 am

Nope (2022)
https://www.imdb.com/title/tt10954984/

Ne je mesavina SF-a, horora pa cak i drame. Peele je kompletni autor ovog dela (moram pogledati njegove ranije uratke, stidim se sto nisam) i kao afroamerikanac glavne uloge dao je 'svojima' i jednom glumcu azijskog porekla. Ne smeta.
Ono sto mi se najvise svidja je koliko-toliko originalan pristup. Dreseri konja na udaljenom rancu imaju problema sa NLO-om koji se pojavljuje, ubija i otima. Zbog cega, koji je njegov cilj? To do kraja ne saznajemo ali vidimo borbu uz odgovarajucu tenziju i atmosferu za koju je reditelj-scenarista-producent ocito sposoban. Film vredi pogledati.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Sector

Post by Sector » Sun Aug 21, 2022 8:12 am

Krenuo sinoć kasno da gledam novi Orphan. Baš loš početak filma, sumnjam da ću ga nastaviti.
► Show Spoiler

Dybuk

Post by Dybuk » Sun Aug 21, 2022 10:44 am

► Show Spoiler
I live in the weak and the wounded, Doc

Peca

Post by Peca » Sat Aug 27, 2022 9:19 am

Nope uopšte nije horor, već moderni vestern, borba kauboja protiv sila prirode. Ima horor elemenata naravno, ali po meni premalo da bi to bio horor film. Problem je i koncepcija, ovo počinje kao klasičan mistery/horor, da bi se kasnije rasplinuo na previše strana i likova. Nije ni to mana, ali za ono što hoće da ispriča traje prekratko, pa je sve na kraju zbrzano, a opet predugo za način kako je prezentovano. Ili da su ga spakovali u dva-tri dela pa da su lepo to zaokružili, ili neka mini serija od 5 epizoda po sat. Ovako je ni tamo ni vamo. Opet, postoje razne nekonzistentnosti, uglavnom se tiču životinje, kraj je glupav i totalni kliše, ali sam na neki čudan način uživao u filmu i bio mi je zanimljiv.
Cold silence has ... a tendency to
atrophy any ... sense of compassion
...between supposed lovers
...between supposed brothers

Dybuk

Post by Dybuk » Sat Aug 27, 2022 11:56 am

Realan kao uvek, uživanje je čitati.

Ipak, doživljaj nam je potpuno različit, sve vreme sam imala utisak da troluje gledaoce i onaj lik iz Get Out je beskrajno iritantan u glavnoj ulozi.

NGboo

Post by NGboo » Sat Aug 27, 2022 1:47 pm

Dybuk wrote: ... i onaj lik iz Get Out je beskrajno iritantan u glavnoj ulozi.
Ista pokisla faca 2 sata. :roll:

Jedan lik na FB-u je na moju negativnu recenziju reagovao izgovorom o tome kako je film "gernijalna alegorija" i "oda filmmejkingu" ili tako nešto, a pominjanje Kjubrika u njegovoj "odbrani" me je samo nateralo da Nope mrzim još strastvenije. 8-)

Dybuk

Post by Dybuk » Sat Aug 27, 2022 2:03 pm

Hahahaha!

Potpuno sam saglasna, razumljivo je da se nekim ljudima sviđa ali uzdizati ovaj film na nivo genijalne umetnosti je težak krindž.

Dybuk

Post by Dybuk » Sun Aug 28, 2022 7:58 pm

Peca wrote: Ovo je onaj "jeftini" feminizam, što je sad moderan, koji ti stalno nabacuje na nos poentu
Ti kao da nismo imali Elen Ripli i Saru Konor pre iha-haj koliko decenija. Potpuno je normalno za devojku da ima ambicije da se izdigne iznad svoje predodređene društvene uloge, plus neka domorodačka/indijanska plemena su bila dosta liberalna pre nego što ih je beli čovek istrebio i napravio svet po svojoj meri. Meni je ovo bare minimum društvene angažovanosti iskreno, i devojka je preslatka. Uopšte nije napadno, pa i kod hebenog Diznija imaš heroine slobodnog duha kojima nije cilj samo da se udaju za princa. Mada najčešće tako završe, ofc. Ništa prirodnije od "muškobanjastih" devojčica koje bi da budu deo ekipe, slobodne, aktivne. Ili ambicioznih žena.

Dybuk

Post by Dybuk » Sun Aug 28, 2022 8:42 pm

I ja bih mirne savesti dala Prey 7/10

Peca

Re: Šta smo gledali ovih dana?

Post by Peca » Sun Aug 28, 2022 9:33 pm

Dybuk wrote:
Peca wrote: Ovo je onaj "jeftini" feminizam, što je sad moderan, koji ti stalno nabacuje na nos poentu
Ti kao da nismo imali Elen Ripli i Saru Konor pre iha-haj koliko decenija. Potpuno je normalno za devojku da ima ambicije da se izdigne iznad svoje predodređene društvene uloge, plus neka domorodačka/indijanska plemena su bila dosta liberalna pre nego što ih je beli čovek istrebio i napravio svet po svojoj meri. Meni je ovo bare minimum društvene angažovanosti iskreno, i devojka je preslatka. Uopšte nije napadno, pa i kod hebenog Diznija imaš heroine slobodnog duha kojima nije cilj samo da se udaju za princa. Mada najčešće tako završe, ofc. Ništa prirodnije od "muškobanjastih" devojčica koje bi da budu deo ekipe, slobodne, aktivne. Ili ambicioznih žena.
Ok, tebi je minimum, meni je previše, ne želim to da gledam u filmu o predatoru. Sari Konor baba nije branila da se bije sa Terminatorima i terala je da hekla. Ne mora svaki film da bude društveno angažovan, mogao je predator da napadne selo a cura jednostavno da ga ubije, i da joj niko ne kenja zbog toga.

Zaboravljaš da su meni terminatori omiljeni filmovi i ja uopšte nemam problem sa jakim ženama u kinematografiji.

I već sam napisao da jeste mala odlična, nije ona uopšte problem ovde, već onaj ko je pisao scenario.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Truba

Post by Truba » Mon Aug 29, 2022 7:51 am

Dobar je prej...vala oni su ga umorili izranjavali
A ona je dokazala sto moze

Dybuk

Post by Dybuk » Mon Aug 29, 2022 11:38 am

Pa da, upravo.
Osim toga, imamo nesavršenu heroinu koja greši, smotana je, ali uči. Kako to inače biva u životu. Vrlo je sve organski odrađeno, ako može tako da se kaže za jedan sf scenario.

Peca

Re: Šta smo gledali ovih dana?

Post by Peca » Mon Aug 29, 2022 5:29 pm

Zaboravih da napomenem za nope, kao mrzitelj džampskerova, ovde ih ima nekoliko i to su najbesmisleniji i najpokvareniji džampskerovi koje sam ikad video. Stvarno treba da budeš imbecil da onakve besmislene scene ubacuješ u film da bi mu nalepio horor etiketu.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Dybuk

Post by Dybuk » Thu Sep 01, 2022 4:08 pm

Kad novi filmovi razočaraju, uvek su tu stare kuke

From Beyond the Grave Ne naročito genijalan, ali šarmantan britanski omnibus sa veličinama kao što su Piter Kušing i Donald Plesens (i kćerka mu, u ulozi kćerke mu :) ) te nedavno preminuli Dejvid Vorner. Ugodno i povremeno kripi.

NGboo

Post by NGboo » Fri Sep 02, 2022 7:34 am

Something Evil (1972) - mladi Spilberg seje seme iz kojeg će deset godina kasnije izniknuti Poltergeist, i uporedo izvodi stilske vežbe sa kamerom. S obzirom na to da je snimljen za televiziju, sasvim pristojan hororčić tipa "porodicu muči neka zla sila" što će kasnije biti izrabljivano do besvesti. (6+/10)

Where's Rose - varijacija na temu "devojčica nestane, a nešto drugo se umesto nje vrati", sa "elevated" preokretom. Kratak, ali sladak, iako je sve to već viđeno. (6/10)

Dybuk

Post by Dybuk » Fri Sep 02, 2022 10:41 am

NGboo wrote: Where's Rose - varijacija na temu "devojčica nestane, a nešto drugo se umesto nje vrati", sa "elevated" preokretom. Kratak, ali sladak, iako je sve to već viđeno. (6/10)
Odlično, baš sam se pitala :mrgreen:

NGboo

Post by NGboo » Sun Sep 04, 2022 9:59 am

Taste of Fear (1961) - izvrstan spoj gotskog horora i hičkokovskog trilera koji je toliko dobro snimljen, režiran i odglumljen da predvidljivost ne predstavlja nikakvu prepreku u uživanju. Kristofer Li koji ovde tumači lik naizgled zlokobnog doktora izjavio je da je Taste of Fear najbolji film iz Hammer produkcije, a Set Holt jedan od najboljih reditelja koje je Velika Britanija ikada imala. (8/10)

Dybuk

Post by Dybuk » Sun Sep 04, 2022 1:12 pm

60te su izrodile classy horore. Moraću ovo da pogledam, hvala.

Truman

Post by Truman » Sun Sep 04, 2022 10:05 pm

The Brain That Wouldn't Die
https://www.imdb.com/title/tt0052646/
I ovo je horror iz 60-ih ali B produkcija. Hirurg je uspešno presadio mozak. Kada mu ljuba strada u nesreći a on sačuva samo glavu pokušava da nađe mlado telo na koje će tu glavu da nakalemi. 5/10

Taste of fear deluje dosta kvalitetnije tako da ide na moju listu za gledanje.
Inače jutjub ima dosta tih filmova iz 60ih, horora i SF-a.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Post Reply