Page 1 of 89

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Wed Sep 13, 2017 6:59 pm
by Dybuk
Dok ne krene jesenja sezona sa dugoprugašem TWD, Stranger Things 2, The Exorcist 2, gledam šta stignem :D

The Fall

Britanska krimi serija sa vazda kredibilnom Džilijan Anderson u glavnoj ulozi. 3 sezone (2013-2016), za sad sam na prvoj. Kao i sa većinom britanskih i ovde treba malo strpljenja, jer oni vole da polako razrađuju, iako je svaka sezona mini serija sa malim brojem epizoda.
Sve u svemu, meni ovakve teme (psiho kileri, serijske ubice) leže, prilično sam zadovoljna. A izgleda da su sezone povezane.

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Thu Sep 14, 2017 8:39 am
by Truman
Samo The Walking Dead, ne zato što ne volim serije, nego baš obrnuto - previše bi mi vremena oduzimalo i tome ne bi bilo kraja. Odlučio sam da fokus stavim na filmovima...a serije, jednog dana kad budem imao vremena. Npr. zaradim par miliona da ne moram ništa da radim pa onda odgledam seriju u cugu za 5 dana.

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Thu Sep 14, 2017 9:41 am
by Beonegro
Truman wrote: zaradim par miliona da ne moram ništa da radim pa onda odgledam seriju u cugu za 5 dana
Image

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Thu Sep 14, 2017 11:13 am
by Dybuk
Ma Trumane, ne znaš šta propustaš. Kvalitetan bindž nema cenu 8-)

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Thu Sep 14, 2017 9:43 pm
by Beonegro
Dybuk wrote: The Exorcist 2
https://www.youtube.com/watch?v=XCKLGUJwEww

Štonoreko kolega Turčin kad sam ga pitao je li zainteresovan da gleda film o džinima (Dabbe): oooojojojooooooj :lol:

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Sun Oct 01, 2017 1:47 pm
by Beonegro
Prije desetak dana se završila serija The Strain
Image

Serija je bazirana na trilogiji Soj (naš prevod je objavila Čarobna Knjiga), koju su napisali Guillermo del Toro i Chuck Hogan, očito sa predumišljajem ekranizacije. Trilogija je dosta interesantna (prva knjiga je sjajno napisana, mene po tempu i atmosferi jako podsjeća na Pekićevo "Besnilo", koje je meni jedna od omiljenih knjiga), mada i neujednačena po kvalitetu i u završnici možda i previše očigledno kingovska.

Veliki plus je napor uložen u objašnjavanje vampirske istorije, organizacije i morfologije, naročito ovo poslednje, sa očiglednom funkcijom da postojanje vampira učini naučno objašnjenim i objektivno mogućim. U tom smislu, ovo je možda i najbolja razrada te problematike na koju sam ja naišao do sada (uz Brooksov "Priručnik za odbranu i zaštitu od zombija", koji se - kao što mu ime kaže - odnosi na zombije, ali u tom dijelu objašnjavanja postojanja kreatura ima sličan pristup).

Plus je - naravno - i to što se u mnogim stvarima, a naročito efektima, vidi da je budžet vrlo solidan, što je omogućilo da zanatske sitnice budu odrađene u najmanju ruku kvalitetno i što sigurno značajno doprinosi gledljivosti serije.

Serija je dosta neujednačenog ritma, prva sezona prilično dobro vozi, da bi u drugoj i trećoj došlo do usporavanja (vrlo vjerovatno je postojala ideja da se sve to protegne na način na koji je to uspjelo autorima TWD). Nakon postepenog pada interesovanja, donijeta je odluka da se serija završi u četvrtoj sezoni, što je rezultiralo još jednom dinamičnom sezonom sa relativno malo filera.

Seriju nose likovi Dr. Abrahama Setrakiana (glavni lovac na vampire, definitivno inspirisan Van Helsingom, ali i rumunski Jevrej koji je u mladosti preživio Treblinku), koga igra Englez David Bradley, i Thomas Eichhorst, nekadašnji komandant Treblinke, desna ruka vampirskog gospodara i jedan od najelegantnijih i najokrutnijih negativaca koje sam gledao na TV (dobro, na kompijuktoru :D ). EDIT: zaboravih da napomenem da Eichhorsta glumi njemački glumac Richard Sammel, koji govori sjajan engleski sa izvornim njemačkim naglaskom, što jako doprinosi autentičnosti lika koji glumi.

Uprkos određenim manjkavostima u izvedbi i relativno neupečatljivim rolama glavnih likova, zbog kojih objektivno ne bih mogao seriju da ocijenim sa više od 7 i po, ovo je svakako preporuka za obožavaoce vampirskog i/ili apokaliptičnog (post-apokaliptičnog?) žanra i, za sve koji nisu pratili tokom emitovanja, odličan materijal za bindžovanje tokom dugih zimskih večeri.

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Sun Oct 01, 2017 2:02 pm
by Dybuk
Dobar rivju! :handgestures-thumbup:

Da, serija je definitivno pala u zapećak i izgubila momentum, pa time i (malobrojne?) fanove negde na pola emitovanja, recimo nakon 2. sezone.

Ali, isplatilo se ostati uz priču, posebno jer ima nekoliko izuzetno mračnih i potresnih momenata, gde se povlači jasna i uznemirujuća paralela izmedju vampirska apokalipse i novog poretka sa nacističkom Nemačkom. Ovo se ogleda kako na ličnom - odnos i borba između sjajnog Ajkhorsta i Setrakijana koga ovaj bivši švapski komandant logora smrti oslovljava samo po broju - tako i na širem planu.

Autori svakako nisu bežali od ove reminiscencije i prikaza vampirskog Trećeg Rajha, svaka sličnost je definitivno namerna. Meni je ovaj segment storije ujedno i najupečatljiviji, uz par sjajnih rola. Osim dvojice koje smo već pomenuli, izdvojila bih Vasilija Feta i 'invictusa', dampira - gosn Kvinlana.

Slažem se sa jakom sedmicom/10

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Tue Oct 17, 2017 2:02 pm
by Dybuk
Izašla druga sezona Chance-a, tiho i nenametljivo...nisam ni znala da su obnovili seriju

https://www.youtube.com/watch?v=xOOMraHGSqk

takođe, skinula kompletnu sezonu Mindhuntera, zvuči kao nešto po mom ukusu

https://www.youtube.com/watch?v=7gZCfRD_zWE

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Tue Oct 17, 2017 10:18 pm
by Dybuk
Mindhunter nije baš Criminal Minds, kako sam očekivala - obično ne volim da znam mnogo o seriji/filmu pre gledanja. U smislu da nije savremena priča koja kroz epizode pokriva razna, međusobno nepovezana ubistva.
Radi se o rađanju profajlinga 70tih godina prošlog veka, pa se, osim intervjua sa serijskim ubicama tog vremena, tek provuče i poneki tekući slučaj ubist(a)va. Svakako interesantno, koga zanimaju tehnike profajlinga i "kopanje po mozgovima" serijskih ubica. Da ne kažem - serijskih mozgova. :mrgreen:

Što se dinamike između dvojice FBI agenata - pionira profajlinga - tiče, može se povući paralela sa True detective, mada serija nije ni toliko mračna niti visceralna, uglavnom je big talk i analiza materije.

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Wed Oct 18, 2017 6:47 pm
by Pizzobatto
Čens, Čens!

Jao, ne stižem ni Horror Story, a Di je već stigo!

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Wed Oct 18, 2017 7:51 pm
by Dybuk
Pizzobatto wrote: Čens, Čens!

Jao, ne stižem ni Horror Story, a Di je već stigo!
haha, ti si Čensov najveći fan! :lol: možda je u stvari Di glavni junak serije :think:

Stiže nam i Stranger Things 2 za koji dan

https://www.youtube.com/watch?v=R1ZXOOLMJ8s

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Wed Oct 18, 2017 9:34 pm
by Dybuk
Where have all the serial killers gone? Ste vid'li da ih nema kao nekad? 70-te, i 80-te su bile prilično plodno doba za ove manijake, ali danas je valjda druga vrsta terora preuzela primat i puni naslovnice. Ne znam zašto je tako, ali bilo bi zanimljivo čuti moguće teorije.

Završila Mindhunter, i, kako se moglo pretpostaviti, biće i druge sezone. Serija je bombona.

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Fri Oct 20, 2017 2:28 pm
by Dybuk
The Sinner sa Dšesikom Bil - mnogo dobra!!!! :clap:

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Fri Oct 20, 2017 9:59 pm
by Peca
Volim Džesiku Bil. Moraću da bacim pogled.

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Sat Oct 21, 2017 11:33 am
by Dybuk
Nećeš se pokajati, u pitanju je odličan triler a Džesika je sjajno odigrala. Plus, stvarno dobro izgleda :D

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Mon Oct 23, 2017 11:51 am
by Dybuk
Koga zanima - krenula i 8. sezona TWD. Prva epizoda je dostupna.

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Wed Oct 25, 2017 4:38 pm
by Dybuk
Bokte mazo, Mr Mercedes se već u prvim minutima pokazuje kao hardkor; što bi ameri rekli hits a little too close to home.
Nažalost, veoma aktuelna tematika...

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Thu Oct 26, 2017 12:59 pm
by Dybuk
Iii, to je bio početak, a nastavilo se preganjanjem sjajnog Brendana Glisona sa mladim manijakom/bolesnikom 1 na 1. Gledljivo, ali malo razočaravajući tok serije nakon silovitog starta.

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Fri Oct 27, 2017 10:36 am
by NGboo
Odgledao sam odličnu francusku animiranu seriju (za odrasle) Lastman u kojoj se prepliću akcija, misterija, fantazija i horor suptilno začinjeni humorom.

Serije koje trenutno pratimo

Posted: Sat Oct 28, 2017 8:04 am
by Beonegro
Trivia: imam utisak da je bokser na crtežu
Image

ovaj lik iz stvarnog života:
Image

Jean-Marc Mormeck, svjetski prvak u kruzer kategoriji prije desetak godina.