Prije desetak dana se završila serija The Strain
Serija je bazirana na trilogiji Soj (naš prevod je objavila Čarobna Knjiga), koju su napisali Guillermo del Toro i Chuck Hogan, očito sa predumišljajem ekranizacije. Trilogija je dosta interesantna (prva knjiga je sjajno napisana, mene po tempu i atmosferi jako podsjeća na Pekićevo "Besnilo", koje je meni jedna od omiljenih knjiga), mada i neujednačena po kvalitetu i u završnici možda i previše očigledno kingovska.
Veliki plus je napor uložen u objašnjavanje vampirske istorije, organizacije i morfologije, naročito ovo poslednje, sa očiglednom funkcijom da postojanje vampira učini naučno objašnjenim i objektivno mogućim. U tom smislu, ovo je možda i najbolja razrada te problematike na koju sam ja naišao do sada (uz Brooksov "Priručnik za odbranu i zaštitu od zombija", koji se - kao što mu ime kaže - odnosi na zombije, ali u tom dijelu objašnjavanja postojanja
kreatura ima sličan pristup).
Plus je - naravno - i to što se u mnogim stvarima, a naročito efektima, vidi da je budžet vrlo solidan, što je omogućilo da zanatske sitnice budu odrađene u najmanju ruku kvalitetno i što sigurno značajno doprinosi gledljivosti serije.
Serija je dosta neujednačenog ritma, prva sezona prilično dobro vozi, da bi u drugoj i trećoj došlo do usporavanja (vrlo vjerovatno je postojala ideja da se sve to protegne na način na koji je to uspjelo autorima TWD). Nakon postepenog pada interesovanja, donijeta je odluka da se serija završi u četvrtoj sezoni, što je rezultiralo još jednom dinamičnom sezonom sa relativno malo filera.
Seriju nose likovi Dr. Abrahama Setrakiana (glavni lovac na vampire, definitivno inspirisan Van Helsingom, ali i rumunski Jevrej koji je u mladosti preživio Treblinku), koga igra Englez David Bradley, i Thomas Eichhorst, nekadašnji komandant Treblinke, desna ruka vampirskog gospodara i jedan od najelegantnijih i najokrutnijih negativaca koje sam gledao na TV (dobro, na kompijuktoru

). EDIT: zaboravih da napomenem da Eichhorsta glumi njemački glumac Richard Sammel, koji govori sjajan engleski sa izvornim njemačkim naglaskom, što jako doprinosi autentičnosti lika koji glumi.
Uprkos određenim manjkavostima u izvedbi i relativno neupečatljivim rolama glavnih likova, zbog kojih objektivno ne bih mogao seriju da ocijenim sa više od 7 i po, ovo je svakako preporuka za obožavaoce vampirskog i/ili apokaliptičnog (post-apokaliptičnog?) žanra i, za sve koji nisu pratili tokom emitovanja, odličan materijal za bindžovanje tokom dugih zimskih večeri.