Banshee

Moderator: Dybuk

Post Reply
ridiculus
Posts: 89
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Wed May 20, 2020 5:50 pm

Dybuk će sad da pomisli da pokušavam da nadoknadim sve ove godine tokom kojih sam bio učlanjen a nisam napisao ni reč! :lol:

Ali istina je da mogu da pišem samo o stvarima koje su mi sveže. Ili, u drugoj varijanti, da razmišljam tokom sledećih godina o nekoj temi, pa tek onda da sednem da pišem. Nije nemoguća varijanta, ali nije li očigledno da nije ni praktičnija?

Banshee je jedna od najboljih serija koje sam gledao u prethodnih nekoliko godina, i posebno u smislu bindžovanja. Međutim, tek sam na početku treće sezone, i utisak može da se izmeni do kraja. Videćemo.

Rađena je za Cinemax, što je produžena ruka HBO-a. Prva sezona je izašla 2013, a ukupno ih ima 4. Tvorci Jonathan Tropper i David Schickler.

Za početak bez spojlera. Žanr je krimić/akcija/triler, ali sve je jako stilizovano i preterano i, što bi rekli, "in your face", pa svako ko voli realizam verovatno neće biti obradovan koliko sam ja. Likovi se oporavljaju par dana od rana od kojih bi verovatno u stvarnosti ostali doživotni invalidi. Borilačke sposobnosti nekih likova su nadljudske. I tako to. Sad, kad smo to ostavili za sobom, reći ću šta je sve ubačeno ovde:
- indijanski rezervat sa svojim bandama i poglavicama;
- lokalni biznismen i mafijaš koji drži klanicu (i sve ostalo u gradu, zapravo);
- porodice miroljubivih ili manje miroljubivih Amiša;
- motociklističke bande;
- engleski "izvršitelj" i uterivač dugova, nalik na Jasona Stathama;
- lokalni nacisti;
- hakeri svetskog kalibra;
- ukrajinska mafija;
- sveštenici-revolveraši;
- pokvareni komandosi;
- mnogo seksa, ali to je već standard;

Plus FBI i još mnogo toga. Nisam bio iscrpan, i uvek volim da ostavim par iznenađenja. :D

Osnovna premisa - koju ćete čuti bilo gde kada se priča o seriji, pa ću je izneti - je da se bivši zatvorenik našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, pa je uspeo da popuni upražnjeno mesto šerifa u malom gradu zvanom Banshee. Ili zamenite "pogrešno" sa "pravim", ako vam se sviđa. Situacija je neuobičajena i nerealna, ali su efekti interesantni.

Jedna stvar koja me je kupila je da je sve povezano. Neki delovi su epizodične prirode, ali glavna radnja se provlači kroz sve - čak i druge sezone - a i sporedne priče često nose posledice koje će se pojaviti tek 10 epizoda kasnije.

Ima malo lutanja u vezi sa tonom - npr. kraj druge sezone mi je slabo, jer je sve atmosferično i kontemplativno duže nego što je dobro za zdravlje (TV serije), a i neki delovi su preterani, na drugačiji način od uobičajenog. Ali i tu je poslednjih 10 minuta odlično. A u trećoj sezoni... :clap: :clap: Poslednja epizoda koja sam gledao je bila treća, u kojoj na početku imamo borbu koja bi u mnogim drugim serijama bila najimpresivniji deo - ne samo epizode, već možda i čitave sezone. I pored njene uzbudljivosti i divljaštva, i pored toga što se završila kako nisam ne samo očekivao, nego ni voleo - dovoljno da mrzim čitavu epizodu ili više :lol: - nastavak je bio jednako uzbudljiv i uopšte ne u senci početka. A kraj je bio najbolji. Nisam gledao mnogo akcionih serija u svom životu koje bi to mogle da postignu.

Jednom sam čuo da je neko rekao kako je Banshee "Jason Aaron meets John Carpenter", i to je prokleto tačno. Ako ne znate ko je Aaron, to je u redu, jer on je pisao samo stripove. (Ako nekog zanima, Scalped je dobar primer njegovog rada.) Ali Carpentera sigurno znate. Dijalog poput sledećeg:

"He considered you a burden for the tribe."
"I am the tribe!"

ili nešto slično tome, je potpuno u Carpenterovoj zoni, i - što je najbolje - ovo što je rečeno na neki način jeste istina.

Naravno, da likovi nisu toliko primamljivi, ovo bi sve bilo znatno slabije. Igra i Ivana Miličiveć, u jednoj od glavnih uloga.

User avatar
Dybuk
Posts: 7923
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Banshee

Post by Dybuk » Wed May 20, 2020 6:18 pm

Bogme iscrpno i informativno, hvala :D
Na osnovu imena serije rekla bih horor ili bar misterija, poslovično sam skeptična prema akcijama (a najviše ne volim special ops i sl američke gluposti po ratištima), no ovo zvuči dobro i dosta ludo.
I live in the weak and the wounded, Doc

ridiculus
Posts: 89
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Wed May 20, 2020 6:33 pm

Pa, imamo 'Fargo'. Imamo 'Ozark'. Što ne bismo imali i 'Banshee'? :D Ali poređenje nije ispravno postavljeno zato što je Banshee najstariji. Imamo i sličan nivo nasilja u sve tri serije.

Svakako jeste ludo. Svuda su velike strasti, velike ambicije, i veliki gestovi. Ako se priključi još neko ko je već gledao (i da mu se bar relativno sviđa) ili kad pogleda, diskutovaćemo i sa spojlerima.

User avatar
Beonegro
Posts: 1717
Joined: Thu Aug 24, 2017 9:05 pm

Banshee

Post by Beonegro » Wed May 20, 2020 8:41 pm

Slabo gledam akcije, ali ova najava čini da želim da gledam Banshee. Ridiculus bi trebao da traži procenat od produkcije za marketing ;)

ridiculus
Posts: 89
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Wed May 20, 2020 9:05 pm

Beonegro wrote: Ridiculus bi trebao da traži procenat od produkcije za marketing
E, nisam ja te sreće! Ali, zahvaljujem u svakom slučaju.

Više se ne sećam kakav je bio početak, ali, ako neko bude neodlučan povodom toga, mislim da je ona epizoda sa bokserom (treća?) dobar test. Ako se to nekome ne svidi, teško da će išta kasnije da mu značajno promeni mišljenje.

ridiculus
Posts: 89
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Sat May 23, 2020 12:06 pm

Završio sam čitavu seriju, svih 38 epizoda. Jedna od najboljih dužih serija koje sam ikada gledao i verovatno najbolja u svom žanru.

Mislim da mogu da kažem sledeće bez zalaženja na teritoriju spojlera. Prve tri sezone čine celinu, u smislu (relativnog) jedinstva vremena. Početak četvrte sezone sledi skoro 2 godine posle kraja treće. Ta poslednja sezona - sa svojih 8 epizoda nešto kraća od ostalih - donosi promenu u ritmu, ali kraj je jednako uzbudljiv i efikasan kao sve što joj je prethodilo.

Ako samo malo vremena provedete guglajući ime serije, verovatno ćete naleteti na vesti kako ju je Cinemax prekinuo te i te godine, posle 4 sezone, ali takva izjava može da navede na krivi zaključak. Istina je da ju je njen tvorac, Jonathan Tropper - inače pisac po struci - završio i to sasvim zadovoljavajuće. Nismo dobili petu sezonu zato što ovde nema više šta da se kaže i sve niti priče su završene.

Sada ostaje da se pogleda i dodatak. Tokom svake sezone snimljene su kratke epizode koje dopunjavaju regularne i objašnjavaju pozadinu priče. Treba ih pogledati na kraju (svake sezone), a mogu se naći besplatno na netu, pod imenom Banshee Origins.

Trejler za prvu sezonu ne otkriva ništa posebno, ali nije ni posebno reprezentativan po pitanju kvaliteta serije. Onaj za treću sezonu je odličan, ali ne usuđujem se da ga stavim ovde jer može da otkrije mnogo svima koji nisu počeli da gledaju ili bar stigli dotle - na primer, ko je od likova živ u tom trenutku. Veliki deo privlačnosti serije je u likovima i njihovom odnosu - uprkos neprevaziđenoj koreografiji, odličnoj muzici i špici, povremeno ludačkoj montaži, uglavnom strmoglavom ritmu, i opštoj eksploziji adrenalina - i nije pametno to kvariti.

https://youtu.be/VI7haj7HTCA

Novozelandski glumac Antony Starr (glavna uloga ovde) je kasnije učestvovao u serijama American Gothic i The Boys. Mislim da bi bio savršeni Wolverine, ako producenti ikada budu razmišljali o nasledniku Hugh-a Jackmana. Tom Pelphrey, koji ovde ima jednu od najoriginalnijih uloga što sam ikada video u nekoj seriji, igra u trećoj sezoni Ozarka (koju još nisam gledao), i komentatori su svi ushićeni njegovom glumom tamo.

User avatar
Dybuk
Posts: 7923
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Banshee

Post by Dybuk » Sat May 23, 2020 7:21 pm

Stavila sam prvu sezonu da se skida, pa javljam utiske kad krenem da gledam.
I live in the weak and the wounded, Doc

Truba
Posts: 581
Joined: Tue Dec 10, 2019 9:58 am

Banshee

Post by Truba » Sat May 23, 2020 7:42 pm

Ne volim akciju
Ne volim drogalje
Sta ono jos ne volim

ridiculus
Posts: 89
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Sun May 24, 2020 8:28 am

Dybuk wrote: Stavila sam prvu sezonu da se skida, pa javljam utiske kad krenem da gledam.
Super! :clap:

Samo dve napomene:

- Gledaj i posle odjavne špice, jer uvek ima kratka scena na samom kraju;
- u epizodi 3 počinje pravo ludilo.

User avatar
Dybuk
Posts: 7923
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Banshee

Post by Dybuk » Sun May 24, 2020 9:33 pm

Ovo je pomalo B-shit, chief? :D
Samo sam prvu pogledala ali su udarili po čizu žestoko.
I live in the weak and the wounded, Doc

ridiculus
Posts: 89
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Mon May 25, 2020 9:55 am

Prvu, kao u "prvu epizodu"? Meni se sam početak ne dopada mnogo. To je režirao Yaitanes, kao i još nekoliko epizoda, iz kojih se sećam bar još jedne slične scene. Ali, ono što je režirao OC Madsen spada u najbolje epizode koje sam ikad video. Doduše, likovi su isti ko god da režira - taj deo je sasvim konstantan.

Ne verujem da sam naveo ikog na krivi trag, jer sam od početka rekao da je ovo palp. Zapravo, sama esencija palpa, najbolje od toga što postoji. Nešto između Sin City-ja i Leone-ovih filmova. OK, ne baš stilizovano na način Sin City-ja - više kao Payback. Omaž akcionim filmovima 80-ih i Johnu Carpenteru, a glavni lik pomalo vuče na Mela Gibsona iz Leathal Weapons. Moderni vestern! :lol: Buniti se da je preterano je poput komentara da se nekom sviđa moć nuklearne eksplozije, ali bi voleo da nije toliko opasna. Hoću da kažem, ako se nekom ne sviđa, saznaće to vrlo brzo. Samo što mislim da 1. epizoda nije dobar test za to. Treća možda jeste. (Iako meni serija postaje najbolja u 3. sezoni, ali to je samo kulminacija dugo građene radnje.)

User avatar
Dybuk
Posts: 7923
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Banshee

Post by Dybuk » Mon May 25, 2020 10:07 am

Pominjao si 3. epizodu, pogledaću sigurno.
Prve 2 me nisu kupile, opušteno, imam vremena za testiranje. :mrgreen:

A deluje kao moderni vestern :lol:

Glavni lik i Ivana Milićević su, kao poor man's verzije A-listera verovatno velikim delom odgovorni za moj prvi utisak.

Jedni pitanje nevezano za seriju, voliš li Dust Devil? :)
I live in the weak and the wounded, Doc

ridiculus
Posts: 89
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Mon May 25, 2020 11:18 am

Dybuk wrote: Jedni pitanje nevezano za seriju, voliš li Dust Devil?
Nisam gledao, ali pošto je u pitanju Stanley, verovatno hoću u budućnosti.

Ivana Miličević igra Milu Jovović, na neki način. :D Ipak, mislim da je ona dovoljno dobra za ulogu koja joj je data. Meni se ona (fizički) i njen lik (karakterno) najmanje sviđaju od svih bitnih ženskih likova u seriji, ali može biti da je to samo do mog ukusa.

A neko jednom reče da je Banshee nešto između Justified i Spartacusa. Justified je odličan* (gledao sam samo prvu sezonu), a Spartacus mi je bio zabavan, ali ništa čemu bih se mnogo vraćao. Osim možda Lucy Lawless! :dance: Anyway... Banshee nije samo čista, bezumna zabava. Mislim, jeste i to, i površinski se čini da je tako, ali negde usput postaje nešto mnogo više, i pun emocionalnog naboja.


*ali oprez! Uključio se alarm za vesterne! :lol:

User avatar
Dybuk
Posts: 7923
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Banshee

Post by Dybuk » Mon May 25, 2020 11:34 am

Ni meni se Ivana ne sviđa fizički, još je rano komentarisati lik/karakter ali za sad je ravna.

Zapravo, glavni glumac mi liči na nižu i manje šarmantnu verziju Titusa Pula (Ray Stevenson) iz serije Rome. Možda ga to izvuče vremenom, u smislu simpatičnosti :mrgreen:

I Dust Devil ima šmek B vesterna, zato sam te pitala :D
I live in the weak and the wounded, Doc

ridiculus
Posts: 89
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Thu May 28, 2020 9:28 am

Sad vidim da je Lili Simmons igrala u Bone Tomahawk - filmu koji sam gledao pre više godina, ali sam zaboravio mnoge detalje. WTF? Takođe, True Detective, prva sezona. I to sam gledao pre više godina, pa se ne sećam. A gde je Bata kad je najpotrebniji? :D

Takođe, Westworld, par epizoda. The Purge, ali to nisam gledao.

Nisam pao u nesvest od njenih glumačkih sposobnosti, ali interesantna mala.

ridiculus
Posts: 89
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Sun Jun 07, 2020 11:05 am

Ima još jedna stvar vredna komentara ili diskusije ovde.

Ako pogledate ocene pojedinačnih epizoda na IMDB-u videćete da je The Truth About Unicorns (5. epizoda druge sezone) na pretposlednjem mestu, sa ocenom 8.1. Sama ocena mi nije toliko bitna, ali pretposlednje mesto je vrlo nepravedno. Doduše, moj utisak posle prvog gledanja je bio sličan, jer ta epizoda se po tonu i ritmu znatno razlikuje od svih prethodnih, i sa te strane možda prekida momenat koji gura radnju napred. Tek posle drugog gledanja sam shvatio koliko je dobra sama po sebi. Izgleda kao nešto što me ne bi iznenadilo da potpiše Terrence Malick. I sada mislim da ostavlja bolji utisak ako ne bindžujete seriju, već gledate sa pauzama. Doduše, nije čitava epizoda poema o ostavljanju snova za sobom - jer prošlost je došla da uzme svoj danak - već ima i odlične akcije.

Režiser je iranskog porekla, Babak Najifi. Osim te epizode, režirao je i sledeću, šestu u toj sezoni, Armies of One, koja je takođe jedna od boljih, ali na sasvim drugačiji način. Neki upotrebljeni postupci su slični - na primer, kada vidimo kratke rezove kako neki lik nešto radi, ali onda shvatimo u kontekstu ostalih dešavanja da smo videli samo fantaziju tog lika, ono što bi želeo da uradi (ili radi u nekom kutku svog uma). Armies of One takođe ima jedan od boljih završetaka u istoriji televizije. Ako neko pomisli da je to bilo "predvidljivo", nije daleko od istine, ali promašuje poentu, koja je upravo u brutalnoj neminovnosti onoga što se dogodilo.


A što se tiče ovoga:
Dybuk wrote:
Mon May 25, 2020 11:34 am
Zapravo, glavni glumac mi liči na nižu i manje šarmantnu verziju Titusa Pula (Ray Stevenson) iz serije Rome. Možda ga to izvuče vremenom, u smislu simpatičnosti
moram da dodam da Antony Starr ima metar i osamdeset, i nije baš nizak! :D (Ipak je Ray Steveneson igrao Crnobradog, što nije za poređenje sa smrtnim ljudima.) Ali, to na stranu, meni je on bio odličan u ovoj ulozi. Njegov lik jeste "prazan" na neki način, u smislu da nema strpljenja ni za šta što se ne rešava sada i odmah, zarobljen svojim životinjskim impulsima. Ali to se vremenom menja, i Starr to dobro pokazuje. U jednom intervjuu, Jonathan Tropper je izjavio kako je taj lik pisan sa Colinom Farrellom u mislima, koji pre desetak godina nije bio posebno tražen, pa je ideja-vodilja bila ta da bi mu ovo moglo vratiti deo popularnosti. Naravno, ta situacija se vremenom izmenila, ali ja zaista mogu da vidim Farrella u toj ulozi, posebno na početku.

User avatar
Dybuk
Posts: 7923
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Banshee

Post by Dybuk » Sun Jun 07, 2020 11:41 am

Ok, ali vidiš kako sam bez provere procenila da je ipak dosta niži od Reja, čitavih 11 cm :D (posle provere)

Kolin bi bio odličan, ali on je još niži :P
I live in the weak and the wounded, Doc

ridiculus
Posts: 89
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Tue Jun 16, 2020 8:16 pm

Stavljaću ovde povremeno neke zanimljivosti ili snimke, ali jako je teško pričati o bilo čemu u ovakvoj seriji, gde i samo prisustvo neke osobe može da bude spojler. Ok, evo nečeg bezazlenog (u pomenutom smislu) iz prve sezone:

https://youtu.be/BOTqXal2uyI

Ulrich Thomsen mi je trenutno, uz Mikkelsena, omiljeni danski glumac. Istina, nema tu fizičku harizmu, ali me je jednako impresionirao uživljavanjem u ulogu (koja nema nikakve veze sa njegovim privatnim životom, siguran sam). Žalim, dame - Coster-Waldau ide iza. :lol: :lol:

Neki su ovaj odnos koji vidimo poredili sa temom iz Lolite, ali ja ne bih išao toliko daleko. Rebecca Bowman (kao i Lili Simmons koja je igra) ima ovde oko 20 godina, i nije baš premlada. Veći problem su ... rodbinske veze.

ridiculus
Posts: 89
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Thu Jun 25, 2020 4:56 pm

https://youtu.be/HXmT0DaBamA

Jedna od "manjih" borbi, iz odlične 2. epizode 2. sezone, The Thunder Man. Snimljena je uglavnom kao neprekidan snimak, bez rezova. Antony Starr je većinu takvih scena snimao sam, bez dublera, i imam osećaj da "seriously?" iz ove scene ima meta-značenje :D i odnosi se na proces snimanja! Inače, Starr u privatnom životu ne odaje utisak fizikalnosti koju njegov lik ovde, Lucas Hood, emituje na svakom koraku, i prirodno ga je lakše zamisliti u sasvim drugačijim ulogama. Jesam li negde rekao da bi bio odličan Wolverine? Mada nisam siguran da bi ponovo želeo takvu ulogu - toliko je bio istrošen posle treće sezone da je zamolio producente da mu smanje fizički napor u poslednjoj sezoni. (Što su i učinili.)

Starrova najnovija uloga je u seriji snimljenoj za Amazon, The Boys, kao Homelander - za šta je dobio brojne pohvale.

A za ljubitelje lepih žena, u poslednjoj sekundi snimka je Odette Annable, kao Nola Longshadow. :drool:

ridiculus
Posts: 89
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Sun Jun 28, 2020 11:30 am

Evo još malo informacija (ali i razmišljanja), pošto samo ja pišem o tome, a ionako imam dovoljno beleški da popunim poštenu knjigu! Bar nešto od toga da se iskoristi. ;)

Naslovi epizoda su uglavnom odlični, jer su obično fraza ili izraz koji se pominju u samoj epizodi i imaju metaforično značenje, često primenjivo na više od jedne situacije u okviru iste epizode.

Za koreografiju je bio zadužen uglavnom Marcus Young, ali on nije bio prisutan od samog početka. Zato su neke od prvih epizoda slabije - ili da kažem manje uverljive ili manje jasne - po tom pitanju. Prva sezona nije snimana po redosledu prikazivanja. Greg Yaitanes je režirao 1. i 4, tako da su te snimane zajedno (ujedno su mi i najslabije). SJ Clarkson je režirala drugu i petu, a OC Madsen treću i šestu, i tek tu sa njim na čelu Banshee postaje ono što ostaje do kraja treće sezone, po tonu i po produkcijskim vrednostima. A tu kod njega se priključuje i pomenuti Young. Yaitanes, poznat po radu na Doctoru House-u, je bitan - najbitniji čovek na seriji uz Troppera koji je tu od početka do kraja - ali njegova filozofija je uvek bila da je bolje veličanstveno propasti nego ne pokušati, pa mu je režiserki rad ovde "hit or miss". Ali njegova je i osma epizoda, koja je ODLIČNA.

Miguel Sapochnik je režirao devetu i desetu epizodu i te su u rangu onih koje je kasnije režirao za Igru prestola. Režiseri se inače nadovezuje jedan na drugog po idejama i stilu i "jeziku" koji serija koristi, pa to objašnjava kako vremenom ova postaje sve bolja, dok ne kulminira u trećoj sezoni. Četvrta je slabija, ali je i drugačija - gotovo kao da je drugi šou u pitanju. Naravno, meni je to lako opravdati (uprkos nekim drugim manama). Posle treće sezone zaista više nema gde da se ide sa originalnom postavkom, osim možda da se baci hidrogenska super-bomba na Banshee čitav svet... a ionako nas ne bi bilo briga, jer smo u tom trenutku bili emotivno istrošeni.

Dakle, u prvoj sezoni, meni su epizode 3, 6, 8, 9, i 10 odlične, a 5. mi je izuzetno draga, budući da posvećuje više pažnje mom omiljenom ženskom liku u seriji, Siobhan Kelly. (Irsko ime, čita se Šivan.) Nola Longshadow me je najviše impresionirala fizičkim izgledom kada se prvi put pojavila, u 8. epizodi (a Yaitanes je doveo Odette Annable, koja je igrala u House-u, za tu ulogu Indijanke-ubice), ali glumica koja igra Siobhan, Trieste Kelly Dunn, mi je posle ovoga postala jedno od omiljenih lica na televiziji uopšte. I hoćemo više njenih uloga! Jebi se, Holivude!

Kad smo već kod Nole i zanimljivih imena, kojih je ova serija puna, vođa ukrajinske mafije se poznat kao Zec (Rabbit), i Ben Cross je zaista pravo lice za takav nadimak. Evo jednog susreta dvojice odličnih glumaca, pomenutog Crossa u ulozi Zeca, i Željka Ivaneka u ulozi federalnog agenta. Nikakav spojler, zato što je u pitanju flešbek.

https://youtu.be/bn5ArLjnpUE

Post Reply