Banshee

Moderator: Dybuk

Post Reply
ridiculus
Posts: 21
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Wed May 20, 2020 5:50 pm

Dybuk će sad da pomisli da pokušavam da nadoknadim sve ove godine tokom kojih sam bio učlanjen a nisam napisao ni reč! :lol:

Ali istina je da mogu da pišem samo o stvarima koje su mi sveže. Ili, u drugoj varijanti, da razmišljam tokom sledećih godina o nekoj temi, pa tek onda da sednem da pišem. Nije nemoguća varijanta, ali nije li očigledno da nije ni praktičnija?

Banshee je jedna od najboljih serija koje sam gledao u prethodnih nekoliko godina, i posebno u smislu bindžovanja. Međutim, tek sam na početku treće sezone, i utisak može da se izmeni do kraja. Videćemo.

Rađena je za Cinemax, što je produžena ruka HBO-a. Prva sezona je izašla 2013, a ukupno ih ima 4. Tvorci Jonathan Tropper i David Schickler.

Za početak bez spojlera. Žanr je krimić/akcija/triler, ali sve je jako stilizovano i preterano i, što bi rekli, "in your face", pa svako ko voli realizam verovatno neće biti obradovan koliko sam ja. Likovi se oporavljaju par dana od rana od kojih bi verovatno u stvarnosti ostali doživotni invalidi. Borilačke sposobnosti nekih likova su nadljudske. I tako to. Sad, kad smo to ostavili za sobom, reći ću šta je sve ubačeno ovde:
- indijanski rezervat sa svojim bandama i poglavicama;
- lokalni biznismen i mafijaš koji drži klanicu (i sve ostalo u gradu, zapravo);
- porodice miroljubivih ili manje miroljubivih Amiša;
- motociklističke bande;
- engleski "izvršitelj" i uterivač dugova, nalik na Jasona Stathama;
- lokalni nacisti;
- hakeri svetskog kalibra;
- ukrajinska mafija;
- sveštenici-revolveraši;
- pokvareni komandosi;
- mnogo seksa, ali to je već standard;

Plus FBI i još mnogo toga. Nisam bio iscrpan, i uvek volim da ostavim par iznenađenja. :D

Osnovna premisa - koju ćete čuti bilo gde kada se priča o seriji, pa ću je izneti - je da se bivši zatvorenik našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, pa je uspeo da popuni upražnjeno mesto šerifa u malom gradu zvanom Banshee. Ili zamenite "pogrešno" sa "pravim", ako vam se sviđa. Situacija je neuobičajena i nerealna, ali su efekti interesantni.

Jedna stvar koja me je kupila je da je sve povezano. Neki delovi su epizodične prirode, ali glavna radnja se provlači kroz sve - čak i druge sezone - a i sporedne priče često nose posledice koje će se pojaviti tek 10 epizoda kasnije.

Ima malo lutanja u vezi sa tonom - npr. kraj druge sezone mi je slabo, jer je sve atmosferično i kontemplativno duže nego što je dobro za zdravlje (TV serije), a i neki delovi su preterani, na drugačiji način od uobičajenog. Ali i tu je poslednjih 10 minuta odlično. A u trećoj sezoni... :clap: :clap: Poslednja epizoda koja sam gledao je bila treća, u kojoj na početku imamo borbu koja bi u mnogim drugim serijama bila najimpresivniji deo - ne samo epizode, već možda i čitave sezone. I pored njene uzbudljivosti i divljaštva, i pored toga što se završila kako nisam ne samo očekivao, nego ni voleo - dovoljno da mrzim čitavu epizodu ili više :lol: - nastavak je bio jednako uzbudljiv i uopšte ne u senci početka. A kraj je bio najbolji. Nisam gledao mnogo akcionih serija u svom životu koje bi to mogle da postignu.

Jednom sam čuo da je neko rekao kako je Banshee "Jason Aaron meets John Carpenter", i to je prokleto tačno. Ako ne znate ko je Aaron, to je u redu, jer on je pisao samo stripove. (Ako nekog zanima, Scalped je dobar primer njegovog rada.) Ali Carpentera sigurno znate. Dijalog poput sledećeg:

"He considered you a burden for the tribe."
"I am the tribe!"

ili nešto slično tome, je potpuno u Carpenterovoj zoni, i - što je najbolje - ovo što je rečeno na neki način jeste istina.

Naravno, da likovi nisu toliko primamljivi, ovo bi sve bilo znatno slabije. Igra i Ivana Miličiveć, u jednoj od glavnih uloga.

User avatar
Dybuk
Posts: 7636
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Banshee

Post by Dybuk » Wed May 20, 2020 6:18 pm

Bogme iscrpno i informativno, hvala :D
Na osnovu imena serije rekla bih horor ili bar misterija, poslovično sam skeptična prema akcijama (a najviše ne volim special ops i sl američke gluposti po ratištima), no ovo zvuči dobro i dosta ludo.
I live in the weak and the wounded, Doc

ridiculus
Posts: 21
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Wed May 20, 2020 6:33 pm

Pa, imamo 'Fargo'. Imamo 'Ozark'. Što ne bismo imali i 'Banshee'? :D Ali poređenje nije ispravno postavljeno zato što je Banshee najstariji. Imamo i sličan nivo nasilja u sve tri serije.

Svakako jeste ludo. Svuda su velike strasti, velike ambicije, i veliki gestovi. Ako se priključi još neko ko je već gledao (i da mu se bar relativno sviđa) ili kad pogleda, diskutovaćemo i sa spojlerima.

User avatar
Beonegro
Posts: 1678
Joined: Thu Aug 24, 2017 9:05 pm

Banshee

Post by Beonegro » Wed May 20, 2020 8:41 pm

Slabo gledam akcije, ali ova najava čini da želim da gledam Banshee. Ridiculus bi trebao da traži procenat od produkcije za marketing ;)

ridiculus
Posts: 21
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Wed May 20, 2020 9:05 pm

Beonegro wrote: Ridiculus bi trebao da traži procenat od produkcije za marketing
E, nisam ja te sreće! Ali, zahvaljujem u svakom slučaju.

Više se ne sećam kakav je bio početak, ali, ako neko bude neodlučan povodom toga, mislim da je ona epizoda sa bokserom (treća?) dobar test. Ako se to nekome ne svidi, teško da će išta kasnije da mu značajno promeni mišljenje.

ridiculus
Posts: 21
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Sat May 23, 2020 12:06 pm

Završio sam čitavu seriju, svih 38 epizoda. Jedna od najboljih dužih serija koje sam ikada gledao i verovatno najbolja u svom žanru.

Mislim da mogu da kažem sledeće bez zalaženja na teritoriju spojlera. Prve tri sezone čine celinu, u smislu (relativnog) jedinstva vremena. Početak četvrte sezone sledi skoro 2 godine posle kraja treće. Ta poslednja sezona - sa svojih 8 epizoda nešto kraća od ostalih - donosi promenu u ritmu, ali kraj je jednako uzbudljiv i efikasan kao sve što joj je prethodilo.

Ako samo malo vremena provedete guglajući ime serije, verovatno ćete naleteti na vesti kako ju je Cinemax prekinuo te i te godine, posle 4 sezone, ali takva izjava može da navede na krivi zaključak. Istina je da ju je njen tvorac, Jonathan Tropper - inače pisac po struci - završio i to sasvim zadovoljavajuće. Nismo dobili petu sezonu zato što ovde nema više šta da se kaže i sve niti priče su završene.

Sada ostaje da se pogleda i dodatak. Tokom svake sezone snimljene su kratke epizode koje dopunjavaju regularne i objašnjavaju pozadinu priče. Treba ih pogledati na kraju (svake sezone), a mogu se naći besplatno na netu, pod imenom Banshee Origins.

Trejler za prvu sezonu ne otkriva ništa posebno, ali nije ni posebno reprezentativan po pitanju kvaliteta serije. Onaj za treću sezonu je odličan, ali ne usuđujem se da ga stavim ovde jer može da otkrije mnogo svima koji nisu počeli da gledaju ili bar stigli dotle - na primer, ko je od likova živ u tom trenutku. Veliki deo privlačnosti serije je u likovima i njihovom odnosu - uprkos neprevaziđenoj koreografiji, odličnoj muzici i špici, povremeno ludačkoj montaži, uglavnom strmoglavom ritmu, i opštoj eksploziji adrenalina - i nije pametno to kvariti.

https://youtu.be/VI7haj7HTCA

Novozelandski glumac Antony Starr (glavna uloga ovde) je kasnije učestvovao u serijama American Gothic i The Boys. Mislim da bi bio savršeni Wolverine, ako producenti ikada budu razmišljali o nasledniku Hugh-a Jackmana. Tom Pelphrey, koji ovde ima jednu od najoriginalnijih uloga što sam ikada video u nekoj seriji, igra u trećoj sezoni Ozarka (koju još nisam gledao), i komentatori su svi ushićeni njegovom glumom tamo.

User avatar
Dybuk
Posts: 7636
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Banshee

Post by Dybuk » Sat May 23, 2020 7:21 pm

Stavila sam prvu sezonu da se skida, pa javljam utiske kad krenem da gledam.
I live in the weak and the wounded, Doc

Truba
Posts: 501
Joined: Tue Dec 10, 2019 9:58 am

Banshee

Post by Truba » Sat May 23, 2020 7:42 pm

Ne volim akciju
Ne volim drogalje
Sta ono jos ne volim

ridiculus
Posts: 21
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Sun May 24, 2020 8:28 am

Dybuk wrote: Stavila sam prvu sezonu da se skida, pa javljam utiske kad krenem da gledam.
Super! :clap:

Samo dve napomene:

- Gledaj i posle odjavne špice, jer uvek ima kratka scena na samom kraju;
- u epizodi 3 počinje pravo ludilo.

User avatar
Dybuk
Posts: 7636
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Banshee

Post by Dybuk » Sun May 24, 2020 9:33 pm

Ovo je pomalo B-shit, chief? :D
Samo sam prvu pogledala ali su udarili po čizu žestoko.
I live in the weak and the wounded, Doc

ridiculus
Posts: 21
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Mon May 25, 2020 9:55 am

Prvu, kao u "prvu epizodu"? Meni se sam početak ne dopada mnogo. To je režirao Yaitanes, kao i još nekoliko epizoda, iz kojih se sećam bar još jedne slične scene. Ali, ono što je režirao OC Madsen spada u najbolje epizode koje sam ikad video. Doduše, likovi su isti ko god da režira - taj deo je sasvim konstantan.

Ne verujem da sam naveo ikog na krivi trag, jer sam od početka rekao da je ovo palp. Zapravo, sama esencija palpa, najbolje od toga što postoji. Nešto između Sin City-ja i Leone-ovih filmova. OK, ne baš stilizovano na način Sin City-ja - više kao Payback. Omaž akcionim filmovima 80-ih i Johnu Carpenteru, a glavni lik pomalo vuče na Mela Gibsona iz Leathal Weapons. Moderni vestern! :lol: Buniti se da je preterano je poput komentara da se nekom sviđa moć nuklearne eksplozije, ali bi voleo da nije toliko opasna. Hoću da kažem, ako se nekom ne sviđa, saznaće to vrlo brzo. Samo što mislim da 1. epizoda nije dobar test za to. Treća možda jeste. (Iako meni serija postaje najbolja u 3. sezoni, ali to je samo kulminacija dugo građene radnje.)

User avatar
Dybuk
Posts: 7636
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Banshee

Post by Dybuk » Mon May 25, 2020 10:07 am

Pominjao si 3. epizodu, pogledaću sigurno.
Prve 2 me nisu kupile, opušteno, imam vremena za testiranje. :mrgreen:

A deluje kao moderni vestern :lol:

Glavni lik i Ivana Milićević su, kao poor man's verzije A-listera verovatno velikim delom odgovorni za moj prvi utisak.

Jedni pitanje nevezano za seriju, voliš li Dust Devil? :)
I live in the weak and the wounded, Doc

ridiculus
Posts: 21
Joined: Sun Sep 10, 2017 5:28 pm

Banshee

Post by ridiculus » Mon May 25, 2020 11:18 am

Dybuk wrote: Jedni pitanje nevezano za seriju, voliš li Dust Devil?
Nisam gledao, ali pošto je u pitanju Stanley, verovatno hoću u budućnosti.

Ivana Miličević igra Milu Jovović, na neki način. :D Ipak, mislim da je ona dovoljno dobra za ulogu koja joj je data. Meni se ona (fizički) i njen lik (karakterno) najmanje sviđaju od svih bitnih ženskih likova u seriji, ali može biti da je to samo do mog ukusa.

A neko jednom reče da je Banshee nešto između Justified i Spartacusa. Justified je odličan* (gledao sam samo prvu sezonu), a Spartacus mi je bio zabavan, ali ništa čemu bih se mnogo vraćao. Osim možda Lucy Lawless! :dance: Anyway... Banshee nije samo čista, bezumna zabava. Mislim, jeste i to, i površinski se čini da je tako, ali negde usput postaje nešto mnogo više, i pun emocionalnog naboja.


*ali oprez! Uključio se alarm za vesterne! :lol:

User avatar
Dybuk
Posts: 7636
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Banshee

Post by Dybuk » Mon May 25, 2020 11:34 am

Ni meni se Ivana ne sviđa fizički, još je rano komentarisati lik/karakter ali za sad je ravna.

Zapravo, glavni glumac mi liči na nižu i manje šarmantnu verziju Titusa Pula (Ray Stevenson) iz serije Rome. Možda ga to izvuče vremenom, u smislu simpatičnosti :mrgreen:

I Dust Devil ima šmek B vesterna, zato sam te pitala :D
I live in the weak and the wounded, Doc

Post Reply