Pivo!
Moderator: Dybuk
Pivo!
Da se ne sramotimo sa lagerima, temelj vrhunskog pivarstva su manastiri.
Naravno, govorim o trappist pivima.
Pravila su vrlo striktna: pivo mora biti pravljeno pod nadzorom monaha i kompletan profit mora da bude usmjeren u dobrotvorne svrhe.
Ime dolazi od manastira La Trappe, u Francuskoj. 1664. godine su određeni manastiri uveli pravilo da moraju biti ekonomski samodovoljni i da njihovi monasi moraju da rade. Da bi to ostvarili, mnogi manastiri su počeli da prave pivo, među njima i La Trappe.
Od sedamnaestog vijeka naovamo, bar tridesetak opatija je pravilo trappist pivo (izgleda da je jedna čak bila i uBosni, ali nisam o tome uspio da nađem više podataka), ali se ta tradicija vremenom gotovo ugasila, tako da je 1997. bilo preostalo samo nekoliko manastira koji su i dalje pravili svoje pivo, i to uglavnom u Belgiji (Rochefort, Orval i Chimay u Valoniji, odnosno Westvleteren, Westmalle i Achel u Flandriji), plus Koningshoeven iz Holandije i Mariawald iz Njemačke, koji su se udružili da bi oznaku trappist zaštitili od komercijalnih pivara.
Od tada im se pridružilo još nekoliko manastira (Spencer iz SAD, Engelszell iz Austrije. Tre Fontane iz Italije i Toevlucht iz Holandije) , tako da ih danas ima 11.
Trappist piva su uglavnom jaka (i do 12% alkohola) i vrlo začinjena (karamel, pomorandžina kora, egzotični začini koje neću imenovati jer sam ipak mnogo stručniji za pijenje piva nego za njegovo pravljenje, pa ne bih da lupam). Većina ih prolazi kroz bar jedno sekundarno vrenje u flaši i u zavisnosti od toga se dijele na dubbel (jedno) trippel (dva) i quadrupel (tri sekundarna vrenja). Naravno, što više vrenja, to je procenat alkohola viši. S tim u vezi, manastirska piva su vrlo opasna, jer se jačina osjeća više kao punoća ukusa nego kao žestina, tako da se piju kao običan lager, ali efekti mogu da budu dosta interesantniji
Chimay (po mogućnosti plavi) i Westmalle (po mogućnosti tripel) su tipični predstavnici i, pošto se mogu naći u belgijskom lancu koji je prisutan kod nas (nema besplatne reklame ) toplo vam ih preporučujem.
Orval je netipični predstavnik, sa relativno niskim procentom alkohola (6,2%) i gorko-kisjelim ukusom koje me svaki put iznenadi, iako znam šta očekujem.
Westvleteren 12 je sveti gral belgijskog pivarstva, pivo koje je konstantno među najbolje ocijenjenim na svijetu. Opatija svetog Sikstusa (jugozapad Belgije) proizvodi samo 4,000 hektolitara godišnje i prodaje samo na licu mjesta, s tim da jedna osoba može da kupi samo jednu gajbu mjesečno. Dio piva ljudi naravno preprodaju, na tom sekundarnom tržištu se u Belgiji flašica prodaje za 10+ eura, a primjerci koji stignu do Amerike i nekoliko puta više.
EDIT: neki od ovih manastira prave i sjajne sireve, koji se odlično slažu sa njihovim pivima
Naravno, govorim o trappist pivima.
Pravila su vrlo striktna: pivo mora biti pravljeno pod nadzorom monaha i kompletan profit mora da bude usmjeren u dobrotvorne svrhe.
Ime dolazi od manastira La Trappe, u Francuskoj. 1664. godine su određeni manastiri uveli pravilo da moraju biti ekonomski samodovoljni i da njihovi monasi moraju da rade. Da bi to ostvarili, mnogi manastiri su počeli da prave pivo, među njima i La Trappe.
Od sedamnaestog vijeka naovamo, bar tridesetak opatija je pravilo trappist pivo (izgleda da je jedna čak bila i uBosni, ali nisam o tome uspio da nađem više podataka), ali se ta tradicija vremenom gotovo ugasila, tako da je 1997. bilo preostalo samo nekoliko manastira koji su i dalje pravili svoje pivo, i to uglavnom u Belgiji (Rochefort, Orval i Chimay u Valoniji, odnosno Westvleteren, Westmalle i Achel u Flandriji), plus Koningshoeven iz Holandije i Mariawald iz Njemačke, koji su se udružili da bi oznaku trappist zaštitili od komercijalnih pivara.
Od tada im se pridružilo još nekoliko manastira (Spencer iz SAD, Engelszell iz Austrije. Tre Fontane iz Italije i Toevlucht iz Holandije) , tako da ih danas ima 11.
Trappist piva su uglavnom jaka (i do 12% alkohola) i vrlo začinjena (karamel, pomorandžina kora, egzotični začini koje neću imenovati jer sam ipak mnogo stručniji za pijenje piva nego za njegovo pravljenje, pa ne bih da lupam). Većina ih prolazi kroz bar jedno sekundarno vrenje u flaši i u zavisnosti od toga se dijele na dubbel (jedno) trippel (dva) i quadrupel (tri sekundarna vrenja). Naravno, što više vrenja, to je procenat alkohola viši. S tim u vezi, manastirska piva su vrlo opasna, jer se jačina osjeća više kao punoća ukusa nego kao žestina, tako da se piju kao običan lager, ali efekti mogu da budu dosta interesantniji
Chimay (po mogućnosti plavi) i Westmalle (po mogućnosti tripel) su tipični predstavnici i, pošto se mogu naći u belgijskom lancu koji je prisutan kod nas (nema besplatne reklame ) toplo vam ih preporučujem.
Orval je netipični predstavnik, sa relativno niskim procentom alkohola (6,2%) i gorko-kisjelim ukusom koje me svaki put iznenadi, iako znam šta očekujem.
Westvleteren 12 je sveti gral belgijskog pivarstva, pivo koje je konstantno među najbolje ocijenjenim na svijetu. Opatija svetog Sikstusa (jugozapad Belgije) proizvodi samo 4,000 hektolitara godišnje i prodaje samo na licu mjesta, s tim da jedna osoba može da kupi samo jednu gajbu mjesečno. Dio piva ljudi naravno preprodaju, na tom sekundarnom tržištu se u Belgiji flašica prodaje za 10+ eura, a primjerci koji stignu do Amerike i nekoliko puta više.
EDIT: neki od ovih manastira prave i sjajne sireve, koji se odlično slažu sa njihovim pivima
Last edited by Beonegro on Sat Sep 16, 2017 11:13 pm, edited 1 time in total.
Pivo!
Pravda za lager!spanky_ham wrote: ↑Da se ne sramotimo sa lagerima
spenki, mudro i edukantivno zboriš, ali bre niko više ne šiša pivo-pivo ni 5%, a pivo-pivo mora opstati!
Šta ćemo mi seljaci koji volemo ravan, niskoalkoholni, gaziran ukus tečnog leba??? Da se grupno samoubjemo, jer lager postaje fashion no-no. Osećam se kao hipster dok naručujem češko pivo u belgijskoj kavani
I live in the weak and the wounded, Doc
Pivo!
Danas je International Stout Day: http://www.stoutday.com/
NAJIBOLJEEE PIVOOOOOO
Jos kad se nadje neko zaljuceno, recimo ovaj madrfakr iz Skotske:
ili ovaj olandez:
NAJIBOLJEEE PIVOOOOOO
Jos kad se nadje neko zaljuceno, recimo ovaj madrfakr iz Skotske:
ili ovaj olandez:
Pivo!
sviiiitmadrovgad:
Ludaci iz pivare De Struise navodno su bili izazvani time sto su im neki Amerikanci rekli kako Flamanci ne znaju da naprave imperial stout, pa su napravili "Royal Belgian Stout". Ovo je bogovska stvar
Zasto samo ja na ovom forumu pisem o pivu?
Ludaci iz pivare De Struise navodno su bili izazvani time sto su im neki Amerikanci rekli kako Flamanci ne znaju da naprave imperial stout, pa su napravili "Royal Belgian Stout". Ovo je bogovska stvar
Zasto samo ja na ovom forumu pisem o pivu?
Pivo!
Ja pijem stalno pivo, više ga volim i od rakije i od vina, ali sam više kanta za smeće. Ono, tipa svratim u Maxi i pazarim šta je na akciji. Ne idem ispod LAV -a, dakle ništa merak, lovenbrau i slične vodurine, ali i ne idem iznad Staropramena koji mi je baš dobar. Ta vaša fensi piva što spominjete ne kupujem, niti razlikujem vrste, znam samo za svetlo i tamno. I mutno, to je valjda od žitarica, tipa erdinger.
Hteo sam ovim postom da kažem da osim što ga volim, nemam šta pametno da pišem o pivu. Imam želju da kraftujem, verujem da ću se time zaluđivati kad deca porastu i odjebu me.
Hteo sam ovim postom da kažem da osim što ga volim, nemam šta pametno da pišem o pivu. Imam želju da kraftujem, verujem da ću se time zaluđivati kad deca porastu i odjebu me.
Cold silence has ... a tendency to
atrophy any ... sense of compassion
...between supposed lovers
...between supposed brothers
atrophy any ... sense of compassion
...between supposed lovers
...between supposed brothers
Pivo!
Dobih skoro od drugarice par nekih hrvatskih piva, jedno sa aromom tartufa
nista grdje u zivotu probao nisam
a kao i gore potpisani kolega, vise pijem pivo nego vodu i sve ostale tekucine
mahom Tuborg i Niksicko mada generalno mogu skoro svako toceno, Zajecarssko mi je isto jako dobro
jedino ne mogu MB, Apatinsko i slicne lokve
nista grdje u zivotu probao nisam
a kao i gore potpisani kolega, vise pijem pivo nego vodu i sve ostale tekucine
mahom Tuborg i Niksicko mada generalno mogu skoro svako toceno, Zajecarssko mi je isto jako dobro
jedino ne mogu MB, Apatinsko i slicne lokve
Pivo!
Originalni naslov je horor nepismenosti, ali možda unutra ima nekih vrednih predloga. Koliko ste ih probali?
10 vrstA piva koje pravi pivopija TREBA DA proba
spenki?
10 vrstA piva koje pravi pivopija TREBA DA proba
spenki?
I live in the weak and the wounded, Doc
Pivo!
'Nako lista. Blue Moon je djubretina, uvreda za belgijska piva
Bolje uzeti Plavo od Kabineta (premda ovaj plavi Chimay koji moze da se nadje u Maxiju kida i jedno i drugo). Uzgred, u istom stilu ali mozda nesto skuplje je Kabinetovo Me Happy - You Happy, trostruko pivo kuvano sa bijelim biberom, ko je u prilici to treba da proba, imaju toceno u Majstoru za pivo.
Ova specijalna Baltikina piva nisam bio u prilici da probam, a volio bih, jedan lik koji se ozbiljno razumije je odusevljen njima.
Stavljanje Guinessa na listu je isto promasaj, za slicne ili manje pare moze kod nas da se kupi Black Widow pivare Crow koje je mnoooogo bolje. Da ne pocinjem sad o vrhunskim porterima i stoutima, to bi moglo da potraje, a moram i neki poso zavrsavat naposo
Bolje uzeti Plavo od Kabineta (premda ovaj plavi Chimay koji moze da se nadje u Maxiju kida i jedno i drugo). Uzgred, u istom stilu ali mozda nesto skuplje je Kabinetovo Me Happy - You Happy, trostruko pivo kuvano sa bijelim biberom, ko je u prilici to treba da proba, imaju toceno u Majstoru za pivo.
Ova specijalna Baltikina piva nisam bio u prilici da probam, a volio bih, jedan lik koji se ozbiljno razumije je odusevljen njima.
Stavljanje Guinessa na listu je isto promasaj, za slicne ili manje pare moze kod nas da se kupi Black Widow pivare Crow koje je mnoooogo bolje. Da ne pocinjem sad o vrhunskim porterima i stoutima, to bi moglo da potraje, a moram i neki poso zavrsavat naposo
Pivo!
da, i meni se činispanky_ham wrote: ↑'Nako lista
jedno od najizvikanijih piva ikad. na stranu što ne ljubim tamno, ali i kao tamno je prosekspanky_ham wrote: ↑Stavljanje Guinessa na listu je isto promasaj
I live in the weak and the wounded, Doc