Suspiria (2018)

Moderator: Dybuk

User avatar
Dybuk
Posts: 6400
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Suspiria (2018)

Post by Dybuk » Fri Jan 18, 2019 6:56 pm

Image

Trebaće nam tema :D
I live in the weak and the wounded, Doc

User avatar
Mhejl
Posts: 80
Joined: Tue Jan 15, 2019 9:21 am

Suspiria (2018)

Post by Mhejl » Fri Jan 18, 2019 9:00 pm

Оценивая фильм, как «эстетически поразительный», Руни, тем не менее, пишет, что ремейк «остается отстраненным», а его амбициозное видение и интеллектуализм не соответствуют культовому статусу оригинального фильма. В целом Руни считает, что фильм Гуаданьино является «головоломкой с приглушенной цветовой палитрой».

Питер Брэдшоу из The Guardian также не слишком впечатлился фильмом, назвав его «странно холодным» и «запутанным». По мнению Брэдшоу, картина больше похожа на «магистерскую диссертацию», чем на ремейк. Хотя новый фильм проникнут почтением к оригиналу, а Гуаданьино умело нагнетает страх и тревогу, критик отмечает, что из фильма ушла «искра чистого дьявольского безумия Ардженто».

Критикуя Гуаданьино, Стефани Захарек из журнала TIME пишет, что нет вины актеров в том, что ремейк вышел слабым — скорее режиссер «сбился с пути из-за собственных амбиций». Захарек считает, что Гуаданьино сделал сюжет «безумно сложным», хотя «актеры делают все, что от них зависит». События фильма развиваются в 1977 году в Берлине, но Захарек уверена, что исторические реалии не являются существенным фактором истории. «Политическая ситуация является ненужным усложнением сюжета». «Гуаданьино слишком много думает, но мало чувствует», — пишет Захарек.


Otprilike ono što i ja mislim o filmu

User avatar
Dybuk
Posts: 6400
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Suspiria (2018)

Post by Dybuk » Fri Jan 18, 2019 10:12 pm

Pogledala sam u cugu. Nije bolelo :mrgreen:

Isti rejting kao NGboo 8+/10

Samo kratko, loša strana - a čini mi se reditelj to nije ni pokušavao - nema nikakve misterije, vrlo malo saspensa. Za razliku od originala.
Pa ipak, ovakav komad filma ili teza kako nas je gore na ruskom obavestio Mhejl...čini da Arđentova Suspiria deluje kao skica.
I meni se čini da je politički momenat bio nepotreban, ali su mi te digresije smetale daleko manje nego kod House that Jack Built.
Ovo je strahovito ambiciozan film, raskošan, mnogo drugačiji od prve Suspirie, promišljen i brižljivo konstruisan, neke scene su mala remek-dela, doduše, i Arđentove su takve.
Posebno scena igre/smrt u sobi sa ogledalima, pomerila me je kao malo šta svojom lepotom. Film odatle ima padove pa uspone, ali slabo da dostiže takvu euforiju koju pomenuta scena sadrži.
Mislim da je "arc" matorog bio malo nepotreban, posebno što na kraju ispade da nije svedočio ničemu...

Nejasno mi je ostalo jel baba-žaba-Markos fejk majka i šta se desilo u toj tranziciji, uopšte. (objašnjenje dobrodošlo)

Na kraju, film kao da je pozajmio malo ikonografije od Witching and Bitching (2013) što se tiče ženskog/veštičijeg principa.
I live in the weak and the wounded, Doc

User avatar
Mhejl
Posts: 80
Joined: Tue Jan 15, 2019 9:21 am

Suspiria (2018)

Post by Mhejl » Fri Jan 18, 2019 10:46 pm

Malo sam guglao po netu objašnjenja i odgledao još jednom scenu, valjda je poenta u tome da je Džaba d Hat - pardon, Muter Markos - da, bila lažna majka koja se predstavljala kao boginja i pokušavala da produži svoj život na tako neprirodan način, kao što je uništavanje (na podsvjesnom nivou - proždiranje, "tebe će nestati, biće mjesta samo za mene") sopstvene djece, "kćerki" tačnije. Ta korupcija se odrazila i na ostatak grupe, kroz manipulaciju i ubijanje djevojaka, itd.

Suzina uloga tu bi bila da predstavlja istinsku Majku, majčinski princip koji je istovremeno i užasavajući i predivan - neizmjere moći, ali poznaje i milost, kao što vidimo u njenom oslobođenju tri djevojke i poslednje scene sa psihijatrom. Ako tumačimo u tom paganskom ključu, normalna smjena generacija i prirodni ciklus, koji je majka Markos pokušala da zaustavi usljed straha od smrti.

Motiv ogoljavanja srca, majčinskog probodenog srca, je vrlo čest, naročito kod katolika:
Image
https://en.wikipedia.org/wiki/Our_Lady_of_Sorrows

ne slažem se da je arđentov film skica, on prosto funkcioniše na duboko iracionalnom nivou, podsvjesnom, moderna bajka ako vam drago, i u tom spoju ideje i estetike, svetoj jednostavnosti je odličan. I ne treba mu da naglašava svako pet minuta princip i moć majčinstva, holokaust, RAF i njemačko proljeće da bi bio intelektualniji nego što jeste. sve je gore fino napisano u rivjuima (na ruskom, bilo mi mrsko da prevodim pa sam samo kopirao).

ova nova suspirija jeste mjestimično izuzetan film - sve scene plesa, dobro si rekla - ima nevjerovatan osjećaj Zla na momente, ali u konačnici se svede na ono - previše misli, premalo osjeća.

p.s. ako ćemo brojčano, na letterboxdu sam mislio da mu dam trojku (od pet) - jer ima toliko i vrlina i mana.

User avatar
Dybuk
Posts: 6400
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Suspiria (2018)

Post by Dybuk » Fri Jan 18, 2019 10:54 pm

Mhejl wrote: ne slažem se da je arđentov film skica, on prosto funkcioniše na duboko iracionalnom nivou, podsvjesnom, moderna bajka ako vam drago, i u tom spoju ideje i estetike, svetoj jednostavnosti je odličan. I ne treba mu da naglašava svako pet minuta princip i moć majčinstva, holokaust, RAF i njemačko proljeće da bi bio intelektualniji nego što jeste.
Slažem se, funkcioniše mnogo drugačije i potpuno je različit pristup. Naravno, bez Arđenta ne bi bilo ni nove Suspirie tako da je tu stvar jasna.

OK, znači baba je lažnjak, ali odakle Suzi moći, ili ih je oduek posedovala? I ko je ona Smrt što seje smrt? :mrgreen:

(sećam se da je Suzina majka na umoru rekla da je njena kćer njen najveći greh, je li rodila reinkarnaciju Majke Uzdaha, onda?)
I live in the weak and the wounded, Doc

User avatar
Mhejl
Posts: 80
Joined: Tue Jan 15, 2019 9:21 am

Suspiria (2018)

Post by Mhejl » Fri Jan 18, 2019 10:59 pm

Iskreno, toliko mi je loše napisan lik Dakote Džonson - iako je odlično odglumila sa takvim materijalom kakav joj je dat - da ni u jednom dijelu filma nisam imao osjećaj da shvatam šta pokreće Suzi, kakva je ona zaista, tako da je teško zaključiti da li ju je Majka zaposjednula, i kad. Na netu neki smatraju da ju je u potpunosti preuzela tek na kraju ceremonije, prije prizivanja Smrti - i to mi se čini prihvatljivim.

E, Smrt što je prizvala bih ja tumačio u tom paganskom ključu - prirodna smjena generacija, obnavljanje organizma (jer se više puta pravi paralela između Covena i tijela - suzi kaže da želi da bude njihove ruke, a na kraju postane i srce, znači i ljubav i moć). smrt je užasna za one matorke jer su obrnule prirodni poredak stvari, mjesto da štite djevojke one ih proždiru, ubijaju. primjetiti da one tri nesrećnice dobiju humaniju, bezbolnu smrt od suzi.

User avatar
NGboo
Posts: 528
Joined: Sat Sep 09, 2017 12:48 pm

Suspiria (2018)

Post by NGboo » Sat Jan 19, 2019 1:01 pm

Ne bih ja novu Suspiriju poredio mnogo sa Arđentovom (koja mi je ipak za nijansu-dve draža), budući da se radi o dva potpuno drugačija senzibiliteta. Da budem iskren, bio sam pripremljen da mrzim ovu "reimaginaciju" (pošto me je nervirala precenjenost solidnog, ali daleko od genijalnog Call Me By Your Name), ali se desilo upravo suprotno. Ono što bih istakao kao najveći kvalitet filma jeste gusta, zlokobna atmosfera, odnosno hladna, prividno mirna i suzdržana površina ispod koje tinja sve ono (gadno / groteskno) što izranja u određenim scenama i bukvalno eksplodira u maestralnoj završnici. Takođe bih pohvalio rad kamere koja neretko pleše zajedno sa balerinama, kao i naglašavanje dahtaja, u skladu sa značenjem reči "suspiriorum". A složio bih se da je glavna tema majčinstvo, posmatrano iz različitih uglova.

(Voleo bih da repriziram film na velikom platnu.)

User avatar
Dybuk
Posts: 6400
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Suspiria (2018)

Post by Dybuk » Sat Jan 19, 2019 1:19 pm

NGboo wrote: Takođe bih pohvalio rad kamere koja neretko pleše zajedno sa balerinama, kao i naglašavanje dahtaja, u skladu sa značenjem reči "suspiriorum".
Da, da, fantastično!
I live in the weak and the wounded, Doc

User avatar
Mhejl
Posts: 80
Joined: Tue Jan 15, 2019 9:21 am

Suspiria (2018)

Post by Mhejl » Sun Jan 27, 2019 1:48 am

Razmišljao sam još o Suspiriji, definitivno bi trebalo da padne drugo gledanje čim ugrabim vremena.

Baš sam pregledao neke stare tekstove - i našao sam nešta što sam napisao prije godinu-dvije, fragment šireg teksta, nekako me je podsjetilo na završnu scenu plesa Suspirije... još jedan dokaz valjda da su, jungovskim rječnikom rečeno, arhetipski simboli i teme vječni i iskrsavaju iz nas kad im se najmanje nadamo, poput nepozvanih ali davno naslućenih gostiju.

Djevojka je obučena u plavu košlju koja joj je prevelika, ali joj svejedno dobro stoji baš i zbog tog neslaganja: izgleda kao smjernica ka voljenom. Košulja je raskopčana na način koji bi bio drzak i skandalozan, da čak i letimičan pogled na djevojku, čitavu scenu, njenu pozu i momenat ne dovodi do shvatanja da je ona samo izraz njenog stanja, nesvjestan koliko i treptaj, a ne pokušaj koketiranja, intrigiranja ili šokiranja. Sledeće što skreće pažnju su njene ruke, duboko zarovljene u tijelo, koje kao da čupaju njegove skrivene strasti i suštinu na svijetlo ove scene, javljene u snu, kako bi otkrile neku dublju istinu koja se zaboravi po buđenju. Jedna ruka je ispod njenog rublja, dodirujući mjesta ispod njih, duboko zarivene u srce pulsirajućeg zadovoljstva. druga ruka je takođe u središtu pulsiranja, ali drugačije prirode, istovremeno i slatke i bolne. naime, u njoj leži krvavo djevojčino srce, bol sreće i tuge, koje sa svakim otkucajem istovremeno širi i skuplja čitavu scenu kao da je tek još jedna topla membrana koja slijedi ritam tijela. ruka je oblivena krvlju, čije duboko crvenilo guta svaku svijetlost i zarobljava pogled. krv – otkucaj – pokret – treptaj – bol – zadovoljstvo – vrh bijelih grudi...

User avatar
Dybuk
Posts: 6400
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Suspiria (2018)

Post by Dybuk » Wed Apr 17, 2019 10:17 pm

"Dario Argento Doubles Down on ‘Suspiria’ Remake Criticisms But Praises ‘Get Out’ and ‘Hereditary’"

https://bloody-disgusting.com/movie/355 ... EEDPRBrtso
I live in the weak and the wounded, Doc

User avatar
Pizzobatto
Posts: 2718
Joined: Sat Sep 09, 2017 12:47 pm

Suspiria (2018)

Post by Pizzobatto » Mon May 13, 2019 4:55 pm

http://cultofghoul.blogspot.com/2019/05 ... -2018.html

Ukratko, Gul je duvo i puvo.

Kolko se iživljavo po ovoj Suspiriji možda me natjera da pogledam film :mrgreen:

User avatar
Dybuk
Posts: 6400
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Suspiria (2018)

Post by Dybuk » Mon May 13, 2019 5:17 pm

Ništa se ne slažem s njim. Kakvo lupetanje (a još kad krene o sebi u trećem licu i svojim genijalnim dijagnozama) riga mi se.
I live in the weak and the wounded, Doc

User avatar
Peca
Posts: 1830
Joined: Tue Aug 22, 2017 11:15 am

Re: Suspiria (2018)

Post by Peca » Mon May 13, 2019 5:24 pm

Ni ja više ne mogu da ga čitam. Što sam stariji to mi više smetaju njegova samohvalisanja. Nelogično mi je da čovek njegovih godina, znanja i (filmskog) iskustva piše takve tekstove koji odišu nezrelošću. Skoknem ponekad na blog ali sve ređe i sve se kraće zadržavam.
Cold silence has ... a tendency to
atrophy any ... sense of compassion
...between supposed lovers
...between supposed brothers

User avatar
Pizzobatto
Posts: 2718
Joined: Sat Sep 09, 2017 12:47 pm

Suspiria (2018)

Post by Pizzobatto » Tue May 14, 2019 11:07 am

Pogledao Suspiriju, to jest, više ispreskakao. Maltene se i slažem s Gulom, nisam siguran jel ono samo njegov tekst ili je više autora bilo, jer priča se o Gulu u trećem licu, još nisam nailazio na to haha

naravno, Gul se zapetljao u svoje kučine, stalno miješa stvari, jer ovo nije "konceptualan" film, bar ne filozofski, stvarno to ne vidim. Neko muljanje artističko jeste i možda je u tom smislu konceptualan. Pazi kad Tilda izjavljuje da je morala da glumi muškog lika kako u zadnjoj sceni ne bi bilo male gaze-a.

Pa to je da čoek prdne usred konferencije za štampu Vučića i Vulina. Misim, kome je to značajno, ali Gul hvali "iracionalno" kod Arđenta kao da to nije "konceptualno", a potom napada novu Suspiriju jer je ona "konceptualna" ali u nekom "vilozovskom" smislu. A u stvari, obe Suspirije pripadaju artističkoj konceptualnosti, dakle drže se OBE principa ultrasavremene umjetnosti a ne neke društvene kritičke nauke, kako bi izgleda Gul teo da oće, al razlike tu nema između dva filma (eo ću repriziram stari da si to potvrdim).

Sve u svemu, kad mi Mother! sad ne pada teško, onda je ova Suspiria stvarno prećerala.

Inače, iako je nebitno, na momente je podsjetila na Possesion Žulavskog, bar zbog Berlina.

User avatar
Dybuk
Posts: 6400
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Suspiria (2018)

Post by Dybuk » Tue May 14, 2019 11:32 am

Tebi prvenstveno svaka čast što si pročitao tekst do kraja. Ja sam posle nekoliko pasusa odustala.

Na forumu imamo neslavan skor, od nas 6 koji su komentarisali film, dvojica su odustala, ti si jedva odgledao. :mrgreen:

Meni su i Mother! i Suspiria legli ko budali samar (kazu da je šamar uvrežena greška!). Ne bih ja to analizirala u sitna crevca - ne dok ne repriziram - ali uvek pratim svoju emociju i sopstveno uživljavanje u film, a oba filma su me ponela i uvukla u svoj svet. Mother! malo više. Neka se to nazove i "sviđizmom", svejedno.

Imaš pravo za Possession zbog tog overall evropskog šmeka, ali scene sa majkom uzdaha su me podsetile na poslednje scene vestičjih bahanalija u odličnom španskim filmu Witching&Bitching, njihova boginja je čudovišna i izobličena na sličan način.

Na kraju, dve Suspirie su dva dosta različita filma, rekla bih da je rimejk narativno koherentniji, mada predug i nedostaje mu misterije i nekog podsvesnog užasa koje je original posedovao. Hoću reći da je nova Suspiria u velikoj meri vođena planski i raciom, dok se za Arđentov film stiče utisak da je rođen u nekom umetničkom bunilu. Takođe, Goblinova muzika je bolja. Tom Jork ne kanališe jezu u svom OST, previše je mek.
I live in the weak and the wounded, Doc

User avatar
Pizzobatto
Posts: 2718
Joined: Sat Sep 09, 2017 12:47 pm

Suspiria (2018)

Post by Pizzobatto » Tue May 14, 2019 5:31 pm

eh, pa kako spoji sve to... ne sporim, ja nisam ovdje našao svoju emociju niti sam mogao da se uživim, ali kako nađe da je rimejk narativno koherentniji, jer realno ja ne znam ni šta se na kraju desilo, kao ni šta se tokom filma dešavalo

nači možda je složeniji, emocionalniji film, sa više stvari u narativu, ali to ga ne čini koherentnijim u smislu jasnoće i povezanosti

upravo reprizirah Arđentovu Suspiriju pa mi to još više učvršćuje uvjerenje da je Arđentova priča u stvari veoma jednostavna i suvisla, prosto tu nema komplikovanja i Arđento radi ono što i inače radi i sve je jasno na završetku kako se desilo, nije neka mozgalica kao rimejk

za koji pojma nemam šta je u stvari bilo na kraju i ko je cura zapravo. U stvari ne znam ni koji dio filma se desio u istočnom a koji u zapadnom Berlinu :mrgreen:

P.S. Ispade da Dakota liči na curu koja kod Arđenta gine odma na početku. Možda umišljam ali to mi je utisak

User avatar
Dybuk
Posts: 6400
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Suspiria (2018)

Post by Dybuk » Tue May 14, 2019 7:46 pm

A što je sve ovo što sam nakucala nespojivo, to su mi utisci. Malo nabacani, kako biva, ali eto. :mrgreen:
Pizzobatto wrote: ali kako nađe da je rimejk narativno koherentniji, jer realno ja ne znam ni šta se na kraju desilo, kao ni šta se tokom filma dešavalo
Pa zato što si gledao na preskoke, a to 2 i po sata programa :mrgreen:

Arđento je uvek bio style over substance, ovaj je ubacio previše sadržaja, jer to je nešto što sigurno stoji. Npr psihijatar/naci srvajvr nije bio neophodan za priču.

Iskreno, ni ja nisam ukapirala kad se, kako i zašto desila ta tranzicija kad je Suzi postala majka uzdaha umesto Markos, jer je valjda trebalo da joj "samo" posudi telo.

Ono što je sigurno, rimejk je bolje odglumljen, by far.
I live in the weak and the wounded, Doc

User avatar
Pizzobatto
Posts: 2718
Joined: Sat Sep 09, 2017 12:47 pm

Suspiria (2018)

Post by Pizzobatto » Tue May 14, 2019 8:46 pm

eh, braniš neodbranjivo iz sviđističkih razloga!

nisam baš gledo tolko ff, eo gledaj, ako odgovoriš na ovo: kog bankara su ubile i kome su smjestile ubistvo?

Misim, što bi rekli braća Ameri, ovo je convoluted, not coherent

ima i dosta grešaka, tipa da Jevrejin čita Junga, đe to ima

e sad, voliš balet, kod Arđenta to bila jedna i po scena, ovdje se ubiše da budu Black Swan s vješticama, al tolki dijalozi o načinu skakanja s vrha prstiju imaju neku poentu? :mrgreen:

User avatar
Dybuk
Posts: 6400
Joined: Thu Jul 27, 2017 12:18 pm

Suspiria (2018)

Post by Dybuk » Tue May 14, 2019 8:52 pm

Otkud se sećam bankara, ti si gledao juče! :lol:

Što psihijatar ne bi čitao Junga, moliću??? :mrgreen:

Pa Dance academy Bato, sasvim je ok da prikažu dosta baleta, koreografija je savršena (iako pojma nemam o baletu i modernom plesu)
Ovo je ipak više bio moderni ples.
Arđentov je problem što je smestio radnju u plesnu školu a nije prikazao dovoljno plesa!!!
I live in the weak and the wounded, Doc

User avatar
Pizzobatto
Posts: 2718
Joined: Sat Sep 09, 2017 12:47 pm

Suspiria (2018)

Post by Pizzobatto » Tue May 14, 2019 9:13 pm

ču ne sjeća se bankara, pa zašto su ubile čoeka, čemu to služi u narativu? :mrgreen:

nafljaskao lik tako par stvari nepotrebno totalno

koliko je meni poznato, jervejski intelektualci su prezirali Junga, ono smatrali su ga Hitlerovim saučesnikom na intelektualnoj sceni, iako ga Jung nije podržavao

ali reditelj je ubacio Junga jer je on jedini ozbiljan psihoanalitičar koji je istraživao ezoteriju (zato su ga Jevreji i povezali s Hitlerom), astrologiju čak, alhemiju, pun kufer toga kod Junga, i arhetipovi i svašta

Frojd je ipak Jevrej i psihijatri jevrejski bi se njega držali. Nači nije nikakav problem naći lika koji je psihijatar a nije Jevrejin, kao što u originalu nije bio.

da ne pričam o drugoj asocijaciji, moram doduše to da provjerim, prvo ubistvo kod Arđenta cura je ubijena kao-masonskim simbolom, dok se taj masonski simbol pojavljuje kod jevrejskog psihijatra u rimejku, kako to, zašto to

Post Reply